Startsida / Inlägg

Stadens snyggaste tjej bor i Mitte

av Johanna Paues, Berlin

Jag ligger pinsamt efter på museifronten här i Berlin. Skyller på små barn som ej är kompatibla med glasmontrar och tusenåriga keramikvaser. Men jag börjar komma ifatt och kunde senast igår bocka av en av de mest klassiska sevärdheterna i hela landet. Tysklands snyggo nummer ett, dejligaste donnan i Deutschland.

Nej, jag tänker inte på Claudia Schiffer eller Heidi Klum nu. Vi snackar Nefertiti. Den 3400 år gamla bysten av drottningen av Egypten, hustrun till farao Amenhotep IV.

Nefertiti föddes kring 1380 f.kr. och beskrivs som en av de mest kända egyptiska kungligheterna. Bysten av henne upptäcktes av den tyske arkeologen Ludwig Borchhardt 1912 och hamnade därför i Berlin, men på senare år har Egypten bett om att få tillbaka den. Än så länge har det blivit nej från Tyskland och skönheten står kvar på Neues Museum på Museum Insel i centrala Berlin.

Hon är verkligen magiskt vacker. Få-tårar-i-ögonen-vacker. Att bysten är så oförstörd är mäktigt att se och inte gör det något att huset där hon är placerad är en av de tjusigaste byggnader jag varit i. Fantastiskt fint renoverad.

512px-Nofretete_Neues_Museum
Foto: Philip Pikart

 

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Hanna Lindström, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB