Startsida / Inlägg

En sunkig nackdel med Berlin

av Johanna Paues, Berlin

Du som levt längre än, vad blir det nu… tjugofem år?… kommer kanske ihåg hur det var förr när du kom hem från krogen, luktade lite på håret eller tröjan och insåg att du stank gammal askkopp. Oavsett om du själv rökt eller inte. Inget konstigt i det, lukten av inpyrd cigarettrök var helt enkelt en oundviklig konsekvens av att ha varit ute och svirat.

Åk till Berlin om du blir nostalgisk av minnet. Här röks det nämligen hej vilt på krogen, trots att staden haft rökförbud sedan 2008.

Såhär är det. Den första januari 2008 infördes ett strängt förbud i Berlin som drog ett stort svart sträck över allt vad rökande i offentliga byggnader, på hotell och i restauranger heter – med undantag för de ställen som kunde ordna ett särskilt rökrum i sina lokaler.

Men, eftersom Berlin är Berlin – och berlinarna älskar sina cigaretter mer än sina döners – ändrades lagen bara ett år senare. Många barägare hade blivit helt rosenrasande över att deras gäster inte längre fick bolma loss, och dessutom var det orättvist att bara de med flera rum fick ta emot rökande gäster. Diskriminerande rent av!

Ändringen innebar att alla barer med bara ett rum ändå fick vara så kallade rökbarer om de ville. I alla fall så länge de satte upp en skylt i fönstret som deklarerade att här inne röks det.

De flesta barer har bara ett rum, kan jag meddela. Och de flesta barer här i Berlin är rökbarer. Jag luktar alltså askkopp efter varje utekväll, som värsta 2000-talspinglan. Trots att jag aldrig rökt en endaste cigarett.

rökbarer
Bild lånad härifrån.

 

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Jennifer Snårbacka, Mikael Hedmark och Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB