Startsida / Inlägg

Sköna poolrykten och mångfaldslycklig

av Johanna Paues, Berlin

Det går ett rykte här i Friedrichshain. Jag har inte fått det bekräftat mer än från en kompis som känner folk som brukar ha koll, så ta det med en nypa salt – men det kan vara så att Friedrichshain ska få en pool! Och inte vilken simbassäng som helst, utan en skön, strandbar-parasoll-dricka-öl-och-ha-det-skönt-pool.

Den ska ligga nere på RAW-området (här på kartan) och drivas av samma människor som hade en av de sköna strandbarerna längs med Spree. Om det här nu är sant är det glädjande på flera sätt. Först och främst för att det är härligt att ha ett utomhusbad i närheten när sommarhettan kommer, men också för att det betyder att RAW-området förmodligen ska få vara kvar på det sätt det är ett tag till (charmigt dekadent, ruinromantisk och fullt av undergroundkultur). Det har länge varit tal om att det ska rivas och bli bostäder, något som såklart har mött stora protester. Så håll tummarna nu för att ryktet är sant!

raw1

I övrigt handlar mina tankar i dag mest om hur jäkla glad jag är över att bo här i Berlin. För att vi ständigt omger oss med människor från andra länder och för att våra barn (nåväl, bara vår stora än så länge) skiftar mellan tyska och svenska på sekunden – men också för att det är helt normalt för dem att höra sina kompisar prata polska, vietnamesiska, flamländska, franska och spanska. För att det ofta syns pappor som är klädda som mammor på lekplatserna, eller föräldrar som har dreads ner till anklarna, tuppkam eller tjocka ringar genom näsbrosket. För att vi och våra barn hela tiden möter folk som i många, många andra miljöer skulle sticka ut, inte passa in, som det skulle viskas om. För att vi lever i en stad där vi till vardags tar del av olika sätt att tänka, se ut på och bete sig. För att det inte är så viktigt att placera folk i fack här.

Berlin alltså. Världens bästa stad.

mauerpark9
 • Tjänstgörande redaktörer: Jennifer Snårbacka, Jenny Åsell och Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB