Startsida / Inlägg

Om den berlinska kärleken till kvarteret

av Johanna Paues, Berlin
kiezgefühl

Om jag skulle vara tvungen att peka ut något särskilt som gör mig extra lycklig i den här staden, så är min kiezgefühl, kärleken jag har till mitt kvarter.

Att folk känner varandra, spontanhänger tillsammans i entréer, på gräsmattor och parkbänkar, möts på marknaderna om helgerna och ordnar kul och bra grejer tillsammans. Som gatufestivaler, tillfälliga äventyrslekplatser för barn (det dyker till exempel upp en varje fredagseftermiddag på Boxi) eller grannsamverkan när det gäller barnvaktning. Att vi som bor här identifierar oss som Boxikiezare, ”vi som bor kring Boxhagener Platz”, eller åtminstone Friedrichshainare.

För en tid sedan fick jag tips om en start up som går helt i den här andan och som känns så himla typisk Berlin. Polly and Bob heter den och syftet är att (utan Facebooks hjälp, märk väl. Minst hälften av mina tyska vänner här har inget konto på Facebook) bygga en slags digital mötesplats på internet som gör att folk i samma kvarter att hittar varandra ännu mer, för att då kunna göra fler kul saker ihop (vardagsrumskonserter är ett exempel – hur trevligt låter inte det?) men också hjälpa varandra mer. Låna grejer av grannen istället för att köpa eget hela tiden. Sånt.

Att sidan kommer att växa så det knakar nu när Facebook ändå finns känns väl i dagsläget ganska orimligt, men oavsett i vilket forum folk träffas – är inte hela tanken på att värna om sitt kvarter på det här sättet, om omgivningarna, butikerna, infrastruktur men framför allt om människorna i det, himla fin på något sätt?

Att det liksom hela tiden jobbas på att folk ska ha en bra kiezgefühl.

Hur är det där ni bor?

 

 

 

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB