Startsida / Inlägg

Här har du Berlins bästa lördagsnjutning

av Johanna Paues, Berlin

Jag sitter just nu och blickar ut över ett svenskt träd som dignar av äpplen. Vi har tagit höstlov och åkt till min mamma på landet i Bergslagen. Behövligt. Mossa, sten och höga tallar är sehr exotisch i mina ungars värld. På vägen hit konstaterade sonen entusiastiskt ”jag vill gå i skogen för jag har ju ALDRIG varit i en skog, mamma!”. Eh… Det stämmer inte, jag lovar, men uppenbarligen har vi inte placerat honom i naturen tillräckligt ofta för att han ska minnas det.

Ah well, mina barn må inte ha så mycket barr i sina liv men de har ju BERLIN för bövelen! Inte fy skam.

Och på tal om det, innan vi åkte tog jag med miniberlinarna Darlington på en sedvanlig lördagsrunda på Boxi, världens bästa ekomarknad. Jag vet, jag tjatar jämt om den, men jag kan liksom inte låta bli. Det finns många lördagsmarknader i Berlin, men den på Boxhagener Platz är snäppet härligare än de flesta. Först och främst för stämningen, all musik och mixen av människor – men också för att jag numera vet exakt vilka stånd som är levererar bäst produkter.

Så här kommer den: Min Best of Boxi-lista

bestofboxi1

Bästa korven ever

Vill du äta en riktigt god urtysk korv under besöket, så är det den här du ska satsa på. Jag, som i vanliga fall inte ens gillar vita korvar, fullkomligt älskar den som serveras på Boxi. Saftig och helt perfekt kryddad. Det är alltid lite kö, men värt väntan. Ligger på mitten av Gabriel-Max-Strasse.

bestofboxi2

Nypressad granatäppeljuice

En flaska nypressad juice för fem euro kan tyckas vara dyrt, men jisses vad god den är. Och nyttig! Allra bäst är blandningen av granat- och apelsinjuice. Det finns två juicestånd på marknaden, båda är lika bra. Tycker du att en hel flaska blir för mycket kan du köpa juicen i olika storlekar av glas istället.

bestofboxi3

Snittblommeporr

Alla som känner mig vet att jag är närmast besatt av snittblommor. Det finns få saker som skänker mig en sådan instant happiness som färska blommor och under mina fattiga studentår lovade jag mig själv att jag, så fort jag började tjäna pengar, alltid skulle ha snittblommor hemma. Det blev jättedyrt att hålla det löftet i Sverige, men här i Berlin är blommor betydligt billigare. På Boxi finns flera blomstånd med otroligt vackra buketter, det i hörnet Gabriel-Max-Strasse/Grünberger Strasse är en favorit. Så vackert, så vackert, så vackert.

bestofoboxi4

Billig supermat

Om du är inne på superfoods och gillar att köra ner en massa gojibär och sånt i dina smoothies och müslis, missa inte ståndet med torkad frukt på mitten av Grünberger Strasse. Här kan du köpa ett kilo gojibär för knappt 20 euro. Det är ungefär halva priset mot vad du skulle betala för samma mängd i Sverige.

bestofboxi5

Wraplycka med jordnötssås

Okej, det här är ingen bild på varken wrapen eller ståndet där du kan köpa den, men väl en bild på min äkta hälft som glupar i sig det godaste han vet: En kycklingwrap med jordnötssås från Carnivore-ståndet på Krossenerstrasse. Alltså. Den är så god.

Obs! Bebisen till höger i bilden är inte min. Bara ett random hungrigt barn som kände Carnivoredoften och ville ha. Mamman kom efter några minuter och erbjöd det stackars barnet någon slags puré istället.

Gaa, nu blev jag hungrig.

 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB