Startsida / Inlägg

Hypen över? Berlin mer spännande än någonsin

av Johanna Paues, Berlin

Nu är jag väl sist på bollen här, men skit samma. Det senaste året har det skrivits en hel del om att Berlin inte längre är så trendigt och ballt, att den ”air av hipness” som lockat så många människor hit har svalnat. Att gentrifieringen förvandlat Berlin till ännu en dyr och förutsägbar stad och att den unga generationen börjat söka sig till typ Krakow, Istanbul och Leipzig istället.

Jo, men till viss del kanske. Berlin har gått från att vara superbilligt till något dyrare, helt klart, och med högre priser lockas inte lika många unga och kreativa typer hit. Och den mystiska undergroundkulturen är inte lika mystisk längre i och med de sociala mediernas framfart (fotoförbudet på Berghain är till exempel inte så effektivt när varenda kotte har en smartphone).

Men alltså, att säga att Berlin är vorbei vore galet. Måhända kommer lika många fastighetsinvesterare som trendkänsliga tjugoåringar hit nuförtiden, måhända har tidigare balla klubbar helt tagits över av turister och måhända har vissa delar av staden blivit mer slätstrukna än de var förut – men att Berlin inte är ballt längre? Come on!

Det är bara ynkliga 25 år sedan muren föll och förändrade staden i grunden. Berlin har sedan dess utvecklats  i racerfart – inte ens jag som bor här hänger med i svängarna. Tusentals unga människor från hela världen kommer hit varje år, det startas företag och klubbar och plattformar och händer så jäkla mycket att jag blir helt kollrig bara jag tänker på det. Berlin spirar, studsar och vill inget hellre än att rycka loss från startblocken och börja visa vad hen går för.

Visst att mediahypen kring Berlin har svalnat en aning – men det hör väl till sakens natur i och med att den stora massan hittat hit och mystiken försvunnit. Ställen som den stora massan gillar och känner till = ohippa. Enkel hipstervetenskap. 

Och vet ni vad jag tänker? Jag tänker att Berlins storhet är långt mycket större än att kunna rymmas i begreppet trendigt. Staden är för internationell och för viktig både politiskt, historiskt, kulturellt och mer och mer även finansiellt för att någonsin kunna bli ointressant. Berlin är en metropol, en klassiker som liksom New York och London kommer att förändras och förvandlas många gånger om – och ändå fortsätta att vara intressant, trots gentrifiering och massturism.

När jag precis hade flyttat hit sa jag ofta att ”jag är så glad över att jag är här NU, innan det är försent och Berlin har blivit trist”. Sex år senare säger jag fortfarande samma sak. Det som var spännande i går är inte spännande i dag – men det är alltid något som är spännande här.

Berlin över? Inte på långa vägar.

Följ mig på Bloglovin! På Instagram heter jag johannapaues.

berliniförändring
Väggen på Niederbarnimstrasse i Friedrichshain. I ständig förändring, precis som resten av staden.
  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB