Startsida / Inlägg

Julen är här! Och så lite kräks på det

av Johanna Paues, Berlin

Helgen var det stora startskottet för alla driljoner julmarknader här i stan – vi firade genom att kräkas ner halva den svenska varianten i Wilmersdorf (okej, det var bara min dotter som kräktes. Men det räckte, tro mig). Som tur var verkar det inte vara någon magsjuka vi spred ut i all fall. Men oavsett, det la sordin på julstämningen, helt klart.

Den svenska julmarknaden är alltid under första advent-helgen och är liksom det som sätter igång hela julspektaklet för oss. Där får vi hela svenskdosen på en gång. Julmust och pepppkakor och Lucia och lösgodis och köttbullar och hot dogs med rostad lök från den stora svenska varuhuset. När allt det där är avklarat kan vi börja koncentrera oss på den tyska adventen. På att stoppa småpresenter i barnens skor på Sankt Nikolaus och att dricka glühwein mit schuss, till exempel. Och så alla fantastiska supertyska julmarknader i stan. Tyskar är verkligen världsmästare på julmarknader, håller ni inte med?

Här är förresten en sådan där tunnelbanekarta som visar var stans julmarknader finns. Fast långt ifrån alla är med.

weihnachtsmarktfahrplan-134669184
 • Tjänstgörande redaktörer: Jennifer Snårbacka, Mikael Hedmark och Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB