Startsida / Inlägg

En tripp till Vietnam – ett stenkast från centrala Berlin

av Johanna Paues, Berlin
donxuan3

Alldeles innan jul kom jag äntligen iväg till ett ställe jag har hört massor om och länge velat besöka. Till Don Xuan Center, ett gigantiskt vietnamesiskt köpcentrum i Lichtenberg, strax utanför Friedrichshain. Här finns restauranger, nagelsalonger och nagelteknikaffärer, frisörer, teknik- och allehanda prylbutiker.

donxuan4 Föreställ er lysrör i taket, betonggolv och plast, plast, plast så långt ögat kan nå. På Don Xuan hittar man shopping när den som är som mest deprimerande, kan man säga. Men, den som har tid att gräva kan ändå fynda här – jag hittade en himla snygg halsduk till grossistpris till exempel (som jag sedan sett i flera chicka butiker för det tredubbla priset, ha!).

donxuan2

Fast mestadels är pryl och klädshoppingen på Don Xuan Center verkligen inget att ha. Visst är det rätt kul att  gå runt och pilla på allt, men ändå – det var svårt att inte få herregud-världen-kommer-verkligen-att-gå-under-när -det produceras-så-här-mycket-giftigt-plastskräp-ångest.

donxuan_johanna
Klart att jag var tvungen att prova cowboyhattarna. Även om de luktade starkt kemiskt. Foto: Hanna Skoog.

Men så var det inte för att shoppa grejer jag hade kommit dit heller. Det var maten som lockade. MATEN!

Gillar du asiatisk mat är Don Xuan nämligen ett toppenställe. Restaurangerna där serverar riktigt autentisk vietnamesisk mat, superfräsch och supergod, och det finns flera härliga matbutiker med massor av asiatiska livsmedel som är svåra att hitta på andra ställen. Så himla roligt! Tyvärr var det förbjudet att fota i matbutikerna, men tänk er drivor av färska grönsaker och hyllmeter med teer, nudlar, sojor och andra spännande såser.

donxuan_maten
Foto: Hanna Skoog.

Åka dit: M8 går hela vägen fram i princip, resan tar dryga 20 minuter från Alexanderplatz (kolla anslutningar och sånt på bvg.de, gå av vid Bernhard-Bästlein-Str). Stängt på tisdagar!

Och så ett meddelande till allmänheten: I morgon, onsdag, är det sista chansen att vara med i Aftonbladet Resas stora omröstning Favoritresan 2015. Vart vill du åka under 2015? Rösta och ha chans att vinna en resa värd 10 000 kronor. Det är kul och går fort, lovar! Slut på meddelande.

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Kristina Jeppsson, Emma Lindström och Elvira Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB