Startsida / Inlägg

Apparna som hjälper att ta dig an Berlin som en berlinare

av Johanna Paues, Berlin
berkinsommar

Jag tror att de flesta av oss som gillar att resa generellt sett är rätt ointresserade av de turistiga stråken och hellre satsar på att se resmålet på riktigt, känna av atmosfären och möta locals som är på samma ställe som du för att de gillar restaurangen/baren/området/marknaden etc. – inte för att de jobbar med att serva dig.

Men det är inte alltid så lätt att hitta till det där genuina, och särskilt inte i en så stor stad som Berlin. Den som chansar här hamnar ofta på evighetslånga promenader i urtrista områden. Men nu har Visit Berlin tagit fram en app som jag tycker är riktigt bra. Den heter Going Local Berlin och fokuserar just på de lite mer gömda ställena, de som inte står i de vanliga turistguiderna. Jag hittade flera ställen här i Friedrichshain som jag inte visste om och blev riktigt sugen på att besöka (och då ska ni tänka på att jag ändå knappt gjort någon annat än att upptäcka Friedrichshain de senaste sju åren). Appen kostar nada nix.

Några andra praktiska, och gratis, Berlinappar:

Wifi Berlin. Var hittar du gratis wifi? Mycket bra app för alla smartphoneaddicts som inte vill vänta en hel dag på att ladda upp sin senaste Instagram på tv-tornet. Eller som behöver ladda ner en karta för att hitta hem.

Taxi Berlin. Bra att ha om man vill slippa ringa utlandssamtal från sin mobbe.

BVG. Ta dig fram med kommunala färdmedel.

Unlike Berlin. Var samlas stadens coolingar? Här får du svaret. inte helt olik Going Local i upplägget, fast med mer hipstervibes.

Berlin vegan Guide. Inte för att det är svårt att hitta veganalternativ här i stan, men varför leta alls när det finns hjälp att få?

Har ni förslag på andra Berlinappar som är bra?

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB