Startsida / Inlägg

Berlin ingen shoppingstad? Skitsnack!

av Johanna Paues, Berlin
vicktoriameets

Jag har själv sagt det. Massor av gånger. Att Berlin inte är någon shoppingstad. Och, jaja, visst. Jämfört med New York och London är den stora dragningen till Berlin knappast de fantastiska möjligheterna till shopping. Men dåligt är det banne mig inte. Längre, kanske jag ska tillägga, för jag tycker nog att det blivit bättre de senaste åren. Det gäller bara att ta sig till rätt områden.

Först och främst. Åk inte till Kurfürstendamm! Det är Berlins Drottninggata och, om man frågar mig, aptrist att handla på. Bara kedjor och same same som överallt. Och massor av folk.

Istället ska du ta dig till Mitte och gatorna kring Hackescher Markt och Torstrasse. Här finns visserligen också en hel del större märken som Adidas och Boss, men mest är det faktiskt mindre butiker med allt från inredning till lokal design. Alte schönhauser Strasse och Münzstrasse har mycket fint, inte minst om man kombinerar det med att spana på lite konst i gallerierna längs med Auguststrasse.

Vill du hellre röra dig i Prenzlauerberg? Kring Kollwitzstrasse finns en hel del, och längs med Kastanienalle. Och om Friedrichshain lockar så har du flera schyssta inredningsbutiker att se fram emot.

Här är några av mina shoppingmåsten när jag är i Berlin.

1.  Broke und Schön. Kläder och, inte minst, fina smycken. Jag hittar nästan alltid något här. Finns i Friedrichshain och i Mitte.

2. Das neue Schwarz på Mulackstrasse i Mitte. Superfin liten butik med väl valda vintageplagg.

3. Ekomarknaderna. Förutom frukt och grönsaker så är det härligt att botanisera bland ekologiska handkrämer, honung, barnkläder, sockor och handgjorda knivar. Allt är inte topp, som sig bör på en marknad, men kul är det! Eftersom jag är Friedrichshainare i själ och hjärta går jag förstås helst till den på Boxhagener Strasse men den på Kollwitzplatz i Prenzlauer Berg är också himla fin.

4. Hausen i Friedrichshain. Svingullig inredningsbutik med mycket skandinaviska märken som man lika gärna kan köpa hemma visserligen, men ändå. Fint. Och när du ändå är där, sväng in på Victoria met Albert rakt över gatan. De har inredning och mycket fina kläder och accessoarer.

5. Galeries Lafayette. Mitt go to när jag behöver glamour i mitt småbarnsliv. Här kan jag testa krämer och klappa på kashmirhalsdukar i all oändlighet. För att avsluta det hela med att äta franska godsaker och dricka champagne på matavdelningen. Rekommenderas!

Vilka är dina shoppingfavoriter i Berlin?

(Och just det, när vi ändå snackar om godsaker – missa inte min guide till 10 unika restauranger i Berlin. Bra mat på kul ställen, bästa kombon!)

AFT_Balikci9

 

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Emelie Perdomo
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB