Startsida / Inlägg

Här hittar du årets bästa julmarknader

av Johanna Paues, Berlin

Men gaaa alltså. December! Det går för fort! Så nu var det sagt.

Okej, julmarknader gott folk. Berlin kan vara världens bästa julmarknadsstad. Inte bara för att det finns så kopiöst många att välja mellan, de är så härligt olika varandra också. Vilken förstås betyder att det är stor risk för att det blir fel om man bara är i stan över en helg eller så.

Men hur sjutton ska man då göra för att minimera risken för julmarknadsfelsteg?

kulturbrauerei3-1024x1024

Jag tänker såhär: Börja med att fundera över vilken typ av julmarknad du vill gå på. Klassisk eller hipster? Tivolibetonad eller är det mest ätet och dricket som lockar?

Efter det väljer du en marknad ur följande lista (ja, jag har gjort det enkelt för dig. Urvalet är redan klart, vassegod!)

Bästa klassiska marknaderna

Julmarknaden vid Gendarmenmarkt i Mitte har en av Berlins vackraste och mest klassiska kulisser, tvillingkyrkorna Franska kyrkan och Tyska kyrkan med Berlis konserthus i mitten. Allt är så välordnat och perfekt, julidyllen är total. Bonus för att det hänger en discokula vid konserthusets entré.

helgen3
Ser ni kulan?

Lucia Weihnachtsmarkt vid Kulturbrauerei i Prenzlauer Berg är också klassisk, men lite mindre posh på något sätt, lekfull och aningen mer gränsöverskridande än den förra (till exempel är det en skandinavisk betoning på det hela med både finsk och svensk glögg och sånt). Fast verkligen bara aningens mer crazy, är man en sån som vill att julmarknaden ska vara megatraditionell kommer man att trivas finfint här. Lovar.

Bästa hipstermarknaden

Holy Shit Shopping är defintivt ett måste för den trendmedvetna och designintresserade. I ett gammalt kraftverk i Mitte säljs konst, kläder och smycken i en salig blandning. Givetvis finns också en DJ på plats. Obs! Pågår bara 12-13 december.

HSS_DJ © by Team Deluxe
HSS_DJ © by Team Deluxe

Bästa tivoli-julmarknaden

Men alltså, det finns ju egentligen bara en som kan räknas i det här sammanhanget: Wintertraum vid Alexanderplatz. Inte Alexanderplatz, märk väl, marknaden ligger bakom det stora köttfärgade shoppingcentret Alexa. Här finns karuseller, pariserjul och snurrande tekoppar (typ, i alla fall), en meter långa bratwursts och massor av glühwein mit schuss. En superlekplats med schwung, helt i julstyle!

Smarrigaste julmarknaden

Eftersom det ligger i tiden och är viktigt att vi inte äter så jäkla mycket kött hela tiden vill jag slå ett slag för The Green Market – en parad i vegetariska och veganska alternativ till julbordet. Bra va? Den ligger dessutom i stans finaste och berlinigaste ruffområde, RAW i Friedrichshain. Pågår helgen 12-13 december.

Ha så fint nu i decemberruschen!

julmarknadBerlin1-1024x1024
Typisk grej som ser godare ut än vad den är. Men, men.

 Här hittar du en komplett lista över Berlins julmarknader.

Glöm inte heller att ladda ner Aftonbladets plusguide till Berlin!

Berlin-barn_muren_i-_mauerpark

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB