Startsida / Inlägg

Så överlever du den brutala Berlin-kylan

av Johanna Paues, Berlin

Okej, vintern har kommit, så ock i Berlin. Det kan ju tyckas lite märkligt att informera svenskar hur man ska bete sig för att klara kylan – men tro mig, vintern i Berlin är något annat än i Sverige. Åtminstone i de delarna av Schweden jag brukar hänga i (Mellansverige och södra Norrland).

Det är inte nödvändigtvis kallare i Berlin, men det är något med luften som gör att kylan snabbt tar sig in under huden. Jag har sällan frusit så mycket som under mina år som svensk-tysk.

warshauer
Warschauer Brücke – typiskt iskallt ställe.

Det är torrt som attan och den där vinden som alla berlinare så hett längtar efter hela sommaren, den dyker minsann upp på vintern. Måste vara någon sibirisk steppvind som drar in (jag är fullkomligt okunnig om det här så om någon av er läsare kan förklara varför Berlin-vintern känns så förbannat hård, bitte gör det!).

Men, det finns inga dåliga väder etc och är man bara förberedd går det såklart alldeles utomordentligt bra att ha det härligt i Berran även under vintermånaderna. Följ mina råd bara. Here goes.

Klä dig vindtätt och i flera lager. Se framför dig att du kommer gå längs med stora boulevarder i total, piskande och iskall motvind. Och klä dig därefter. Ansiktsskydd är bra, långkalsonger ett megamåste. Och titta inte bara på vilken temp det är, fem grader plus kan lätt kännas som fem minus.

Räkna med transportsträckor. Du kanske tänker att du inte ska vara ute så mycket, typ ”vi ska ju mest gå på museer och åka tunnelbana”, men Berlin är stort, stort, stort och det blir alltid längre transportsträckor till fots än man har räknat med. Och så lite stillastående väntetider på tram och buss och sånt på det.

gluhwein

Drick sjukt mycket glühwein. Berlin kryllar av supermysiga marknader där det alltid finns varma drycker och soppor att köpa. Gör det! Mycket bra sätt att behålla värmen. Om du satsar på glühwein och vill festa till det lite, välj ”mit schuss”. Ni fattar säkert vad det innebär.

Ta med dig dubbarna. När isen fryser på kullerstenarna, då jäklar i min låda blir det halare än Mälaren en helblank dag i februari. Jag har flera gånger varit med om att det på riktigt inte gått att ta ett enda vanligt steg ute på gatorna i Berlin. Tantdubbar på dojorna är att föredra.

Varva med värme. Det finns så många bra bastualternativ i Berlin. Hamam, rena bastuställen, vackra badhus. Stålstätt dig för all nakenhet bara, bastuarna är ofta mixade och det är icke okej att ha på sig varken badkläder eller att ha en handduk omvirad kring sig i bastun. Lika för alla!

 

LÄS MER!

Vegosafarin går… till helgröna Berlin – min guide till vego-Berlin.

Berlins eget Woodstock – om parken, och festen, du inte får missa.

10 unika och riktigt bra restauranger i Berlin – min guide

De hemliga middagsklubbarna i Berlin – här hittar du dem!

Hon reser runt i världen – med surdeg i bagaget. Om Berlin-baserade Malin Elmlid från superinspirerande projektet The bread Exchange.

Den kompletta resguiden till Berlin.  Allt du behöver för en skön weekend i stan.

skärmdump plusguide
 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB