Go Adam go – och tack Mathias
avI slutet av januari, den 29:e närmare bestämt, drar finalen av Bocuse d’Or – även kallat VM för kockar – i gång. Adam Dahlberg tävlar för Sveriges räkning efter att ha kommit tvåa i EM.
I juryn sitter en annan svensk, stjärnbeströdde Mathias Dahlgren, som förutom att vara en hejare på matlagning har en särskild plats i mitt mathjärta. Tillsammans med en hel drös andra journalister var jag en gång på hans restaurang på Grand Hotel för provsmakning av delikatessrätter av svensk wagyu – köttet mer känt som Kobe-biff. Under introduktionen sa Mathias Dahlgren att ”det här är det bästa kött jag har ätit sedan jag åt %&/x#&+”
Jag uppfattade alltså inte vad han sa. Men i våras träffade jag honom igen och frågade vad han egentligen hade sagt:
– Etxebarri!
Det handlade alltså om en restaurang, en grillrestaurang – Asador Etxebarri – i Baskien i norra Spanien. Den ligger i byn Axpe, sydöst om Bilbao och sydväst om San Sebastian. Som tur väl var hade jag ett par månader senare vägarna förbi (okej, ska sanningen fram så tog jag en rejäl omväg) och bjöds på det som sannolikt var det godaste kött mina smaklökar någonsin masserat. Vilket kött! Melerat, saftigt grillat, perfekt sälta, ahhhhh, det var så gott.
På rak arm kan jag bara komma på ett ställe som kan konkurrera med Etxebarri och det är det uruguayanska grillhuset La Rueda i Barcelona, på Rosselló 266. Man låter sig lätt luras av den något tacky inredningen (det ser ut som om de julpyntar året runt) men ojojoj vilka köttbitar de radar upp. Flankstekar, ryggbiffar, korv och churrascos. Allt kolgrillat. Som i en kötthimmel.
Har jag sagt att jag inte är vegetarian?