Startsida / Inlägg

Grappa? No, no – orujo!

av Johan Gunnarsson, Aftonbladet

Vad tror ni om den här?

En splirrans ny , och väldigt tjusig, grappa. Barbera heter den visst, och kommer att finnas på Systemet från och med 1 mars.

Grappan tillverkas som bekant av destillerat druvrens, det vill säga det som blir kvar av druvorna när allt det goda förvandlats till rödtjut. Men Italien är inte ensamt om det där, även spanjorerna kan. Spaniens motsvarighet, och därmed per definition aningen bättre, heter orujo och sägs ha sitt ursprung i norr, i en liten by som heter Santillana del Mar. Det är i alla fall vad byborna där säger.

Sydamerikanerna, framför allt i Peru, Chile och Bolivia, nöjer sig inte med renset, de destillerar färdigt vin (förmodligen av ganska påver kvalitet) och kallar det för pisco. Lägg till ett ”sour” och det blir kanske mer bekant.

Kärt barn har alltså många namn, men det bryr sig min sambo inte om. Grappa, orujo eller pisco, hon kallar allt för aceton. 

  • Tjänstgörande redaktörer: Jennifer Snårbacka, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB