Startsida / Inlägg

Knäcke som knäcker

av Johan Gunnarsson, Aftonbladet

Det här knäckebrödet (receptet snodde jag av syrran, men jag tillsatte mandelmjöl och lite annat) är nog vinterns höjdare. Hur nu ett knäckebröd kan vara det? Järnspikar vad gott det är, och samma spikar vad enkelt det är att göra.

Knäckebrödet till höger på bilden, det som är lite gulare, är bakat på enbart majsmjöl medan det till vänster är enligt receptet, 50/50 majs- och mandelmjöl.

Snabbknäcke
Till en stor kaka

2 1/2 dl vatten
1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl linfrön
1 dl majsmjöl
1 dl mandelmjöl
1 tsk salt
1/2 dl raps- eller majsolja

Gör så här:
1. Koka upp vattnet.
2. Mät upp pumpakärnor, sesamfrön, solros- och linfrön i en bunke. Tillsätt majs-, mandelmjöl och salt. Häll över 2 1/2 dl kokhett vatten. Tillsätt oljan och blanda ordentligt till en grötliknande smet.
3. Bottna en långpanna med bakplåtspapper. Klicka ut smeten och bred ut den tunt över hela långpannan. Använd gärna ytterligare ett bakplåtspapper som du lägger ovanpå smeten och därefter kan du pressa ut smeten med händerna. Glöm inte att ta bort det översta bakplåtspappret innan du sätter in plåten i ugnen.
4. Grädda i ugn, 150 grader, i cirka 60-65 minuter. Knäcket ska vara aningen gyllenbrunt och hårt på ytan när det är färdigt. Ta ut plåten och låt knäcket svalna.

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Alex Rodriguez och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB