En tjuvsmak av Söndag
avDet är lite märkligt det här. Jag har alltid bekänt mig som köttälskare och inget annat, men på sistone har jag tydligen mjuknat upp och låtit fiskarna ta plats. Skrei i långa banor, och på söndag i Söndag är det dags för tema Torsk, och det känns helt okej. Här kommer ett litet smakprov:
Det här är en variant på den peruanska nationalrätten ceviche, med torsk som huvudingrediens bland rödlökar, lime och chile. Förbannat gott om jag får säga det själv. Och det får jag!
Ceviche med chili och koriander
6-8 portioner som förrätt
400 g torskfilé
1/2 chili eller röd spansk pepparfrukt
1 rödlök
2 klyftor vitlök
2 limefrukter
2 citroner
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 dl grovhackad färsk koriander
Gör så här:
1. Putsa fisken och ta eventuellt bort ben. Skär fisken i småbitar, 2-3 centimeter stora.
2. Ansa chilifrukten och skär den i tunna skivor. Skala rödlöken och skär till tunna ringar. Riv vitlöksklyftorna i ett rivjärn.
3. Blanda fiskbitar, chili, rödlök och vitlök i en bunke. Pressa över juicen från limfrukter och citroner, sammanlagt blir det cirka 2 dl vätska. Fyll på med olivolja. Tillsätt salt och färsk, grovhackad koriander och blanda allt ordentligt.
4. Lägg blandningen i en plastpåse, slut till och låt allt marinera i kylen 12-14 timmar.