En ren rackare med gin
avLouise Johansson lyckades förbannat bra i Sveriges mästerkock för ett par år sedan. Jag minns inte om hon vann eller kom tvåa, men en sak minns jag: jag tror att det var hon som inspirerade mig till att marinera renfilé i gin. Förbannat läckert! I förra veckan gjorde jag den och flera andra rätter baserade på viltkött, ett matjobb som kommer i sin helhet i Aftonbladet Söndag nu på söndag, men redan här och nu kommer ett smakprov signerat mig själv och Fotobjörnen.
Renfilé royale
3-4 personer
1 renytterfilé, eller 2-3 innerfiléer, cirka 400 g
8-10 enbär
3 msk gin
1 tsk torkad timjan
Smör till stekning
Gör så här:
1. Putsa filén eller filéerna.
2. Krossa enbären grovt i en mortel, eller skär dem i småbitar med en vass kniv på en skärbräda. Rör ihop enbär, gin och torkad timjan till en marinad i en stor bunke. Lägg i det putsade renköttet och blanda runt. Lägg alltihop i en plastpåse och låt vila i kylen ett par timmar.
3. Bryn smör i en het stekpanna. Stek renköttet hastigt runt om så att det får fin färg, cirka 20 sekunder på varje sida. Lägg köttet i en ugnsfast form. Ställ in formen i ugnen, 125 grader, och stek köttet tills det når en innertemperatur på 58 grader, det tar cirka 15-20 minuter. Låt köttet vila några minuter innan du skär upp det.