Startsida / Inlägg

Det är på spriten det hänger

av Johan Gunnarsson, Aftonbladet

Det här blev en usel bild, men mannen…

Skärmavbild 2013-04-26 kl. 08.48.22

… är ingen mindre än Adam Dahlberg, svensk representant på kock-VM, Bocuse d’Or, tidigare i år. Där kom han sjua och var inte det minsta nöjd med det. En fransman, en dansk och en japan fyllde istället prispallen.

Igår bjöd Adam Dahlberg på en försmak av midsommar. Otroligt gott var det. Havskräfta, ansjovisbollar, råbiff, friterad strömming och en massa annat satt inte fel som torsdagslunch.

Med på provsmakningen var också ett gäng från Altia – företaget bakom snapssprit som OP Andersson, Skåne, Nyköpings och Svart vinbärsbrännvin. (72% av snapsmarknaden ägde de visst, Aalborg och Linjeakvavit var närmaste konkurrenter med ett tiotal procent vardera). Altias Master blender Jonas Odland bjöd på olika snapsar till Adams olika rätter, med tanken att kryddorna i snapsen skulle harmonisera med och/eller krydda maten. Jag ska erkänna att jag nästan aldrig har tänkt på snaps på det viset. En snaps är en snaps, stor och kall ska den vara. Och lite berusad ska man helst bli också. Men Jonas Odland bände upp mina ögon. Det var fabulöst häftigt att dricka Läckö till Adams kräftstjärtar (dill och dill satt som en smäck) och OP Andersson fick en helt ny betydelse ihop med Adams Djävulsägg.

Att man ska dricka snapsen ljummen eller åtminstone kylskåpskall var ingen nyhet – smakerna försvinner ju i frysen – men just det här med att matcha och tajma kryddor var en hit. En sprit-hit!