En dag för surdeg
avDen 13:e april. På lördag. Om två dagar. Glöm inte det. Då är det nämligen, håll i er nu – Surdegsbrödets dag! Ta da!
Jag må vara senast in i lovsången om surdegens förträfflighet, men jag är i alla fall inte helt fel ute. Jag har gott sällskap, enligt ett pressmeddelande från Brödinstitutet:
”1 av 3 svenskar väljer helst surdegsbröd
Den 13 april är det Surdegsdagen, surdegstrenden håller i sig och bli allt populärare, man kan säga att surdegsbrödet gjort en kometkarriär. En undersökning visar att surdeg är den populäraste brödsorten efter fullkornsbröd och knäckebröd. En tredjedel äter helst surdegsbröd om de får välja bröd. Det betyder att surdegsbröd inte bara är en tillfällig trend, nu äter vi surdeg till både vardag och fest. På frågan ifall svenskarna saknar något i brödhyllan svarar flest att de helst vill ha fler sorters surdegbröd.”