En stjärna mitt emot mig – smakernas förtrollning
avDet var bestämt att jag skulle få en 45-minuters-intervju med henne, men efter 1 1/2 timme var vi fortfarande inte klara. Och hade det inte varit för att hon skulle iväg till en intervju med Lotta Bromé och P4 så skulle vi nog ha pratat smaker än idag (och det var i torsdags vi träffades). Karin Fransson – Ölands drottning, kronprinsessa, trollkonstnär, stjärnkrögare, ja, vad ni vill – är så otroligt kul och spännande att prata med. Inte minst för att hon är oerhört generös med tips, hon bjuder frikostigt från sin erfarenhets skattkammare utan att för en sekund skriva en på näsan. Hon är fem plus, helt enkelt.
Utan att avslöja för mycket (själva avslöjandet kommer i en Söndag nära dig om ett par veckor) berättade hon bland annat om ett par experiment i smaker:
• Citron, pepparrot, ingefära och pyttelite dragon blandade hon till en sås tänkt som tillbehör till inlagd strömming – men det smakade äpple!
• Dragon, basilika, senap och ägg skulle hon ha till en crème – det smakade banan!
Kom genast att tänka på min gamle lumparkompis Robert ”Bobo” Nilsson som ett tag drev Hotel Kattegatt i Torekov tillsammans med sin tv-kock-Richard-storebrorsa. Bobo berättade en gång att han hade gjort en förbaskat god vattenmelonsorbet – utan melon. Vattenmelonerna var nämligen slut. I stället gjorde han en smakblandning på tomat och kanel, tillsatte lite socker och snodde ihop sorbeten. När gästerna hade ätit färdigt fick Bobo mycket beröm för sin finfina vattenmelonsorbet. Tomat+kanel är alltså lika med vattenmelon.
Vem kunde tro det?