Startsida / Inlägg

Jag håller en tumme

av Johan Gunnarsson, Aftonbladet

Johan Jureskog, krögaren bakom AG i Stockholm, är Sveriges representant i BBQ-Vm i självaste Memphis, USA (se pressmeddelandet nedan). Uppenbarligen var det ingalunda någon deltävling eller annat kval som föregick nomineringen, det var helt sonika någon som tyckte att Jureskog var bäst lämpad svensk att skicka. Och jag kan inte annat än hålla med (även om jag kan tänka mig att Jonas Borsén, ”the artist formerly known as Mat-Niklas” eller Mattias D skulle klara sig rätt hyfsat också). Mina kindtänder bär fortfarande smaken av de rökgrillade revbensspjällen av vildsvin jag kalasade på när Boss firade sin födelsedag på AG för ett par tre år sedan. Satan i gatan va gött det va!

”Johan Jureskog representerar Sverige i världsmästerskapen i grillning.”

Stockholm 15 maj 2013 – World Championship Barbecue Cooking Contest har utsett Johan Jureskog att representera Sverige vid mästerskapen som går av stapeln i Memphis imorgon torsdag till och med lördag, 16-18 maj. Johan driver till vardags stockholmskrogarna Rolfs Kök och Restaurang AG som har vunnit titeln Sveriges köttkrog 2 år i rad. Det var efter ett besök på AG tidigare i år som tävlingsarrangörerna bestämde sig för att bjuda in Johan som svensk representant.

– Vi besökte ett flertal olika grillrestauranger och gjorde efterforskningar bland svenska kockar för att hitta Sveriges främste grillmästare. Efter att vi besökt AG blev det tydligt att Johan är bäst i Sverige, säger Jim Holt som är ordförande för evenemanget.

– Det finns en stor kärlek till råvaran och hantverket på hans restaurang och vi ser väldigt mycket fram emot att få visa upp Johans kulinariska talang i årets tävling, säger Jim.

Tävlingen arrangeras årligen sedan 1976. Det är världens största grilltävling med över 110 000 dollar i prispengar. Deltagarna tävlar i lag om två och Johans lagkamrat är den långvariga kollegan tillika AGs kökschef Johan ”Ärtan” Andersson.

Arrangörerna har efterfrågat ett svenskklingande recept och de kommer att tävla med ett recept på grillad fläsksida med katrinplommon, porter, äpple och dill.

– Jag har skapat ett recept som lyfter fram svenska råvaror. Samtidigt vill jag förespråka att vi lär oss lite av amerikanerna och att vi tar hand om hela djuret. Vi använder alldeles för mycket filé och färdigmarinerad flintastek när vi grillar. Det är inte hållbart att bara använda vissa delar. Fläsksida blir mört, saftigt och precis hur smarrigt som helst, säger Johan.