Pricken över i – en svartfot
avWinston Churchill sa något om att champagne skulle vara kall, torr och gratis. Men då hade han förmodligen aldrig stiftat bekantskap med pata negra – Spaniens svartfötter.
Pata Negra (Jamón Ibérico de Bellota) är den mesta exklusiva varianten av Spaniens världsberömda lufttorkade skinka. Lite slarvigt brukar all spansk lufttorkad skinka kallas för serranoskinka (Jamón Serrano) men pata negra är i en klass för sig. Den kommer från södra och sydvästra Spanien, från svarta iberico-grisar som lever på ekollon. Skinkan saltas direkt efter slakt och hängs därefter upp att torka, ibland så länge som 36 månader. Och den är värd sin vikt i guld. Ett kilo går ibland loss på runt 2 tusenlappar, har man tur kan man komma över en slatt för 700-800 kronor/kilot. Dyrt? Javisst, men ibland måste man ju lyxa till det.
Själv hade jag i går kväll turen att göra en skink-Churchill. Pata negran var förvisso inte kall (snarare rumsvarm) men både torr och gratis. Hepp!