Roten till det goda
avNär jag träffade min sambo för lite drygt 15 år sedan var det två världar som krockade: hennes vurm för smågodis mot min passion för…
OLW:s Dill&Gräslök. Kompromissvilliga som vi var/är tvingades vi inte den andre att sluta med sin hobby utan vi slog helt enkelt ihop alltihop till ett vackert ”fredagsmys dubbel dos”. Okej, det var kanske ingen hit, och nu har chipsen fått ge vika. Till OLW:s stora besvikelse såklart.
Jag träffade OLW:s Marcus Thollin, marknadsdirektör, och Len-Marie Fält, smakexpert och produktutvecklare för en vecka sedan för att prata smak och smaksättning av chips och annat snacks (se Söndag 12/5). Fick bland annat veta att vi proppar i oss 4,8 kilo snacks varje år i Sverige (min avhållsamhet till trots), att Cheez doodles är det överlägset mest populära snackset och att jänkarna (surprise!) stoppar i sig tre gånger mer chips än oss årligen.
I vilket fall, genom åren har både OLW och konkurrenten Estrella försökt få oss att älska de mest besynnerliga smaker. Vad sägs om indisk kryddblandning, kommer någon i håg den? Eller guacamole-chips? Len-Marie berättade att hon ständigt laborerar med smaksättningar och det var rejält intressant att höra. En smak som förmodligen (men man ska aldrig säga aldrig) aldrig kommer att nå oss konsumenter är chips med smak av köttbullar och lingonsylt. Och jag tackar för det. Hon sa också att hon gärna hämtar inspiration från utlandet, men att hon ibland inser att en smak som funkar overseas, till exempel i England, inte skulle funka i Sverige. Ett exempel? Okej, hand upp den som låter sig läskas av chips med smak av lamm och mint!