Julen är räddad!
avHorder av journalister, matintresserade och vanliga, rediga människor trängdes (i positiv bemärkelse) ihop på sjätte våningen på Skeppsbron 44 vid lunchtid idag. Varför? Jo, idag presenteras årets julsnaps, PRIMA Julsnaps 2013.
Årets upplaga, den 20:e i ordningen, har smak av pomeransskal, citronskal och apelsinblommor, och russin. Ett par smuttar slank ner och det smakade väldans gott. Mannen bakom kryddningen är ingen annan än kryddmästare Jonas Odland:
Och inte nog med det! När spritkillarna och -tjejerna hade sagt sitt var det dags för en annan julig premiär. Årets glögg från Blossa:
Grabben med den långa luren trumpetade en fanfar för Leksand och fosterland, eftersom årets Blossaglögg har smak av Dalarna, Dalecarlia. Men själva kryddningen är hemlig, den ska vi konsumenter försöka gissa oss fram till. Jag gissar på lingon och mandel och något mer, men facit får vi inte förrän den 13 december.
Glöggmakarna hade dock svarat för en fadäs å det grövsta. På etiketten, på flaskans baksida, stod det att smaken är hämtad från Dalarna med koordinaterna till – Mora! Okej, Mora ligger väl i Dalarna, men det hade varit mer klädsamt att ha koordinaterna till Leksand istället – av ishockey-ideologiska skäl. Om man nu råkar hålla på Leksand alltså. Vilket jag gör. Till saken hörde att jag för dagen var dekorerad med…
… på framsidan, vilket väckte viss uppmuntran hos den samlade skaran.
Well, glöggen var rätt god ändå och från och med nu kallas den för Leksandsglögg och inget annat.