Startsida / Inlägg

Det goda livet – kvartetten som trivdes

av Johan Gunnarsson, Aftonbladet

Skärmavbild 2013-10-24 kl. 22.40.14

Fyra dagar i Italien satte rejäl fart på energin, tror den kommer att räcka ända till jul. AndyPandy, Benito Dahlo och Fabulous Feffe – vår man i Umbrien led inte heller av sol, en skön sittning med utsikt, pilsner och pyttelite grappa.

Skärmavbild 2013-10-24 kl. 22.40.44

Och likt spanjorerna kan italienarna det här med kallskuret och lite småplock. Det som i Spanien kallas ”para picar” eller embutides kallas i Italien för antipasto, om jag förstod saken rätt. Inga konstigheter, inga krumelurer, bara gott.

Skärmavbild 2013-10-24 kl. 22.41.37

Det här med att som katalanerna (okej, nu kanske jag bör sluta jämföra med Spanien och Katalonien) lägga enkla saker på ett stycke gott bröd, det fixar italienarna också. Svamp, tomat och en blandning med vad jag tror var grillad paprika kryddad med ansjovis. ”Vår” härliga Karljohansvamp står högt i kurs, inte så sällan mixad med svart tryffel. Underbart gott!

Skärmavbild 2013-10-24 kl. 22.42.27

Färska korvar är på väg ner i en gryta med linser i Fabulous Feffe – vår man i Umbriens tappning. Originalet innehåller vildsvinskorv, men den här gången fick vanlig gris duga (och jädrar i min kyrka, det gjorde den). Jag ska fråga honom om receptet (eller rättare sagt, jag har det redan, men jag ska fråga om jag får lägga ut det här).

Skärmavbild 2013-10-24 kl. 22.42.04

En sak de dock har fått om bakfoten söder om Alperna är kaffevolymen man vill ha i sin kopp. Starkt som en grizzly, javisst, skeden kan stå för sig själv, men en liten skvätt på botten är not good enough (en café americano är dock en räddningsplanka om man nu gillar mjölk i sitt kaffe).

Och här en annan sak de inte heller har fattat. På badrumsgolvet ska man INTE ha de här:

Skärmavbild 2013-10-24 kl. 22.41.14