Startsida / Inlägg

Ett myller av priser

av Johan Gunnarsson, Aftonbladet

Nog för att det kommer ut en väldans massa kokböcker per år (cirka 367 beräknas nå konsumenterna bara i år, pyttelite drygt en per dag alltså) men varför i hela friden behöver Måltidsakademin ha ungefär lika många priser (och ja, jag vet att priserna inte bara går till kokböcker utan till en massa annat runtomkring mat).

När vinnarlistan över årets bästa måltidslitteratur presenterades dök det upp inte mindre än 36 (!) olika vinnare. Från de tyngsta kategorierna ”Bäst alla kategorier” och ”Folkets röst” till, ja, ni kan välja någon i listan (som jag redigerat ihop för att jag inte har en miljard tecken att avvarka):

Måltidsakademiens samtliga vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2013

1. À la carte – ”Best Chef Books”:
Författare: Tina Nordström
Titel: Tina : hur du enkelt lagar min allra godaste mat
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Charlie Drevstam
Illustrationer: Stina Wirsén
Form: Annika Lyth
Motivering:
Tina kan förmedla det roliga i att laga mat och dessutom lära ut både det enkla och det mer komplicerade på ett lätthanterligt sätt. En bok att ständigt ha tillgänglig i köket och fröjdas åt.
2. Barn och mat: Författare: Lena Sjöberg. Titel: Hårdkokta fakta om ägg

3. Ceremoniella måltider: Författare: Jens Linder, Johanna Westman. Titel: December : från adventspyssel till nyårspartaj

4. Choklad:Författare: Eliq Maranik. Titel: Choklad & praliner

5. Desserter: Författare: Cecilia Lundin. Titel: Sött

6. Doktorsavhandlingar: Författare: Jörgen Eksell. Titel: Värdeskapande gästfrihet : hur gästfrihet som värde ramas in, etableras och förhandlas i hotellbranschen

7. Dryckeslitteratur – vin: Författare: Richard Juhlin. Titel: En doft av champagne

8. Dryckeslitteratur – öl: Författare: Jan-Erik Svensson. Titel: Stora ölboken

9. Essäer kring måltiden: Författare: Mats-Eric Nilsson. Titel: Saltad nota : om matfusket – från gatukök till gourmetrestaurang

10. Etniska kokböcker: Författare: Lena Söderström. Titel: Hamburgare och texmex

11. Historisk måltidslitteratur: Författare: Leif Högberg. Titel: Snuskburken

12. Hälsa: Författare: Bo Hagström. Författare: Mai-Lis Hellénius. Titel: Solens hälsa : laga mat med olivolja och må bra!

13. Kantinmåltider: Författare: [Redaktionen]. Titel: Mästerkockens seniormat

14. Kokböcker med restauranganknytning: Författare: KC Wallberg. Titel: Mitt matrike

15. Köksträdgårdslitteratur: Författare: Lena Israelsson. Titel: Gourmetträdgården : köksväxterna som smakar bäst

16. Livsstilslitteratur: Författare: Riki Simic, David Mortimer-Hawkins, Sladjan Osmanagic. Titel: Fotbollskokboken 2 x 45 : 45 magiska matcher och 45 matchande recept.

17. Mat och dryck i kombination: Författare: Jan Groth. Titel: Whisky & Mat : malt och mat från Skottland, Irland, USA och Sverige

18. Regional måltidslitteratur: Författare: Magnus Nilsson. Titel: Fäviken

19. Restaurang-, hotell-, musei- och turistguider/-kataloger: Författare: Åsa Sommarström, Barbro Tryberg Boberg. Titel: Koll på Gotland

20. Social kompetens: Författare: Mary Lan, Åsa Brevinge. Titel: Sverige möter Kina : undvik kulturkrockarna : en handbok

21. Speciallitteratur – metod: Författare: Jonas Cramby. Titel: Texas BBQ : kött, rök och kärlek

22. Speciallitteratur – råvara: Författare: Gareth Jones, David Taylor, Herman Rasmuson, Kerim Akkoc, Maria Jones. Titel: Taylors & Jones korvbok : stoppa och laga korv med smaker från hela världen

23. Söta bakverk: Författare: Sandra Abi-Khalil, Klara Ejemyr, Lisa Ericson, Miriam Parkman, Isabella Wong. Titel: Pärlans konfektyr : kolor, jazz och bakverk

24. Undervisningslitteratur: Författare: Jack Lainpelto, Katrin Lainpelto. Titel: Den dolda kunskapen : en bok om serviceyrket inom hotell och restaurang

25. Vardagsmåltider: Författare: Lisa Lemke. Titel: Allt i en gryta

26. Vegetarisk måltidslitteratur: Författare: Cecilia Lundin. Författare: Ulla Karlström. Titel: Bonniers vegetariska kokbok

27. Årsböcker och kalendrar: Författare: Carl Henrik Carlsson (red.). Titel: Mat och dryck : smakprov ur arkiven

28. Översatt – grundkokböcker: Författare: Sam Stern. Översättare: Elsie Formgren. Översättare: Sten Sundgren. Titel: Imponera i köket : kokbok för nybörjare

29. Översatt – vegetarisk: Författare: Yotam Ottolenghi. Översättare: Carina Jansson. Titel: Plenty : vegetariska favoriter

30. Bästa form: Författare: Anders Melldén. Författare: Martin Andersson. Titel: Lite dyrare mycket bättre mat : nära i Uppland

31. Bästa foto: Författare: Bo Hagström. Författare : Mai-Lis Hellénius. Titel: Solens hälsa : laga mat med olivolja och må bra!

32. Juryns hjärtepris: Författare: Charlotte Birnbaum. Titel: Den inre resan : en kokbok om matlagning med inälvor

33. Årets kulturgärning: Författare: Martin Ragnar. Titel: Svensk ostkultur i recept och formspråk : ett arv att förvalta

34. Årets överdådare: Författare: Edward Blom. Titel: Allting gott och alldeles för mycket

35. Folkets röst: Författare: Leif Mannerström. Författare: Jesper Lindberg. Författare: Olle Ahnberg. Titel: Mannerströms fisk

36. BÄST ALLA KATEGORIER 2013. Författare: Magnus Nilsson. Titel: Fäviken