En pizza och tre italienska puddingar
avItalien vore inte Italien utan sina klassiker: pizza, pasta, lite mera pasta samt grappa och most. Den här pizzan…
… var i all sin enkelhet helt förträfflig med all sin prosciutto som kronan på verket. Italienarna krånglar inte till det i onödan, fråga efter en kebabpizza så blir det nog åka av. Pasta är ju en annan given höjdare, här…
… är det faktiskt en hemlagad variant, med sås av tomater, selleri, lite rödlök, vitlök i massor, nästan lika mycket parmesan (fast ska jag vara riktigt ärlig så var det gran padano, från fel sida floden för att få kallas parmesan) och ett rejält fång färsk basilika, precis som Benito Dahlo vill ha den. För säkerhets skull åts det pasta också på krogen, i Montone:
Flingorna som tillsammans med olivolja dekorerar pastan är inte flagor från AndyPandys solbrillor utan riven svart tryffel. Det som toppar pastaberget är valnötter. Kombinationen perfekt kokt pasta, svart tryffel och valnötter, ja, ni hör ju hur det låter, precis så gott var det.
Den tredje puddingen är förstås Fabulous Feffe – vår man i Umbrien. Han vet att skillnaden mellan grappa och most är att medan den förstnämnda är destillerad på jox från druvrester (precis som orujo i Spanien) är most destillerat på jox från hela druvor. Klasskillnad alltså. Fast å andra sidan, båda är ju rejält goda och de ser ofta exakt likadana ut när de hamnat i glaset.