Startsida / Inlägg

Julens skräck no 1

av Johan Gunnarsson, Aftonbladet

Pressmeddelande 2013-11-26

Ny undersökning visar:

Svenskar oroliga inför julbordet – 6 av 10 fruktar de andra gästernas handhygien

Även om julbordet är en festlighet som de flesta ser fram emot, så är det många som har blandade känslor. 6 av 10 uppger att de oroar sig för andra gästers handhygien när de är på julbord. Och nog finns det fog för svenskarnas oro – 4 av 10 uppger att de sällan eller aldrig tvättar händerna före julbordet och 3 av 10 erkänner att de skulle gå även om de var sjuka.

Julbordssäsongen är snart här och mängder av svenskar kommer frossa i sill, skinka och prinskorvar. Men med lite otur kan festen sluta i sjuksängen eller med frekventa toalettbesök. Detta är också något många svenskar fruktar. I den undersökning med över tusen svenskar, som genomförts på uppdrag av DAX, svarar så många som 6 av 10 (55,8 %) att de är oroliga för de andra julbordsgästernas handhygien.

Många går på julbord trots sjukdom

Nästan en tredjedel (31 %) säger också att de går på julbord även om de känner sig lite sjuka och så många som 4 av 10 (39 %) mörkar dessutom detta för sitt sällskap. Fler män (33 %) än kvinnor (29 %) uppger att de går på julbord även om de känner sig lite sjuka och det är också betydligt fler män än kvinnor som håller tyst om det för sällskapet i samband med julbordet – 44 procent av männen jämfört med 34 procent av kvinnorna berättar inte att de känner sig lite krassliga.

– Om man oroar sig för andras handhygien är det bästa skyddet att själv vara noggrann med sin egen hygien. Att tvätta och sprita händerna är ett av de mest effektiva sätten att stoppa bakteriespridning, säger Annika Nilsson, marknadschef på DAX.

En av tio sjuka efter julbord

Kombinationen av att många går på julbord trots att de är sjuka, att många slarvar med handhygienen och att man tar av samma mat kan leda till att bakterier sprids mellan julbordsgästerna. Var tionde person i undersökningen (10 %) uppger att de någon gång har blivit sjuka efter att ha ätit julbord.

– Ett enkelt sätt för restauranger att undvika smittspridning och få sina gäster att känna sig bättre till mods är att underlätta för dem att sköta handhygienen. En klar majoritet av svenskarna menar att de skulle känna sig tryggare om det fanns handsprit i anslutning till julbordet, säger Annika Nilsson.

Hygienexpertens tips för att undvika smittspridning 

-Tvätta alltid händerna efter toalettbesök, före matlagning och när du kommer hem. Händerna bör tvättas med tvål och vatten i 20-30 sekunder för att uppnå ett fullgott resultat.

-En fuktig hand sprider mer bakterier än en torr, så var noga med att torka händerna efter tvätt.

-Använd handdesinfektionsmedel. Medlen kan användas som komplement till vanlig handtvätt eller som ersättning när du inte har tillgång till tvål och vatten.

 

-Ta av ringarna när du lagar mat, utrymmet under en ring är en utmärkt plats för bakterietillväxt.

Om undersökningen: I undersökningen deltog 1049 respondenter i åldrarna 20-80 år. Undersökningen genomfördes av CINT/Snabba Svar under november månad 2013.

  • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB