En stinta med klös i
avFör ett par år sedan var jag på studiebesök hos Britt-Marie Stegs i Järvsö, Hälsingland (japp, orten som är mer känd som Lill-babs hemvist) med anledning av grillsäsongen som då skulle till att dra igång. Hennes företag, Hälsingestintan, tillhör sedan dess en av mina absoluta favoriter när det kommer till att välja kött. Maken till goda styckdetaljer, ja, de är svårslagna i Sverige. Hängmörade och fina. Och med ett starkt miljötänk i fokus. Hon berättade att de i stort sett uppfyllde alla krav för att vara Krav-märkta (undantaget var snårigt, den gödsel som användes för att näringsberika marken som gav foder åt djuren kom inte med 100 procents säkerhet från djur som växt upp på foder som till 100 procent växt upp på ekologiskt foder). Hon verkade dock inte särskilt intresserad av Krav, istället tänkte hon förlita sig på det egna varumärket. Något förenklat kan man säga att hon tänkte sig att Hälsingestintan i sig skulle väga så pass tungt att konsumenten kunde lära sig att lita på köttet på samma sätt som många konsumenter förlitar sig på Krav.
Well, då samarbetade Hälsingestintan med lokala uppfödare, och det kommer de säkert att göra i fortsättningen också, men (och här kommer pressmeddelandet):
Hälsingestintan nischar djuruppfödning mot marmorerat kött
”Egen djuruppfödning är ingen liten investering men nånstans måste man börja om man verkligen vill få till en förändring. Efterfrågan finns där nu gäller det att tillgodose den”, säger företagets VD, Britt-Marie Stegs
Efterfrågan på väl marmorerat kött, dvs med insprängt fett är mycket större än till-gången i Sverige. Så har det varit under lång tid och konsekvenserna är att importen av specifikt sådant kött växer kraftigt. Det gäller såväl inom restaurangmarknaden som på butikskedjorna. Ett väl marmorerat kött är fullt möjligt att producera i Sverige men marknads-anpassningen i branschen är obefintlig. Det handlar om ett nytt sätt att tänka både när det gäller avel och utfodring av djuren. Hälsingestintan beläget i Järvsö som ända sedan starten 1999 varit en föregångare inom köttbranschen tar nu saken i egna händer.
– Vår målsättning är att inom tre år föda upp 1000 djur per år. Målet är att vi ska träffa betydligt mer rätt avseende ett väl marmorerat kött. Vi har studerat frågan intensivt det senaste året och har bland annat tagit hjälp av framstående forskare i England kommenterar företagets VD Britt-Marie Stegs.
Våren 2014 går startskottet och den första platsen för uppfödningen ligger i Österfärnebo. En yta på totalt 200 hektar kommer att restaureras. Marken har länge legat för fä fot, och kommer därför att genomgå en omfattande restaurering dvs, röjas rena från busk och sly. Hälsingestintan har sökt hos Jordbruksverket och fått beviljat det traditionella stödet för restaurering av betesmarker.
– Vi kommer att bedriva ranchdrift där djuren får röra sig fritt ute året runt. Den sortens djurhållning tilltalar oss mycket då det i hög grad stämmer med djurens naturliga beteende. Erfarenheterna från några av de svenska ranchdrifterna som är i bruk idag är också entydiga. Djuren mår mycket bra och det har vi sett med egna ögon när vi besökt dem fortsätter Britt-Marie Stegs. Vår slutsats bekräftas också av SLU i Skara med professor Bo Algers i spetsen.
Under sommaren 2014 etablerar Hälsingestintan ytterligare en ranchuppfödning och under 2015 ytterligare en. På vilka platser det är kan företaget ännu inte avslöja.