Startsida / Inlägg

Plommonet i kakan

av Johan Gunnarsson, Aftonbladet

Vi har en rejält trevlig tradition här på redaktionen, tisdagar kl 14 ungefär, och det stavas redaktionsfika. De flesta har inte fattat att det är hembakat som gäller utan kommer drällandes med köpekakor, juicer och ostar. Men Lisa, hon kom häromdagen med en fan-så-god-kaka med ett snofsigt franskt namn: Clafoutis aux prunes.

Den smakade som en blandning av småländsk ostkaka och…. ja, nästan som ostkaka.

Skärmavbild 2013-12-16 kl. 15.35.18

Receptet hon hade bakat efter kom från Lotta Lundgrens ”Världens bästa käk” och där heter den: Mandelclafoutis med ricotta och plommon.

Till 8 personer
Tid 45 min
50 g smör
150 g mandelmassa
2 dl ricotta
2 dl naturell yoghurt
4 ägg
en nypa salt
5 plommon
2 msk socker
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret. Riv mandelmassan grovt. Vispa ihop ricotta, yoghurt, ägg, salt och mandelmassa. Tillsätt smöret och rör slätt.
Fodra en stor eller två små pajformar med bakplåtspapper och häll i hälften av smeten. Grädda i cirka 10 minuter och ta ut. Halvera plommonen (kärnan kan få sitta kvar, det är inte så noga) och tryck ner dem med snittytan uppåt i den halvgräddade kakan. Häll på resten av smeten men låt den inte täcka plommonen helt. Strö över sockret.
Slå om till grillvärme och grädda kakan cirka 20 minuter eller tills den fått vacker färg på ytan. Servera med lättvispad grädde.
  • Tjänstgörande redaktör: Sandra Christensen, Jenny Åsell, Emelie Perdomo
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB