Vi har en rejält trevlig tradition här på redaktionen, tisdagar kl 14 ungefär, och det stavas redaktionsfika. De flesta har inte fattat att det är hembakat som gäller utan kommer drällandes med köpekakor, juicer och ostar. Men Lisa, hon kom häromdagen med en fan-så-god-kaka med ett snofsigt franskt namn: Clafoutis aux prunes.
Den smakade som en blandning av småländsk ostkaka och…. ja, nästan som ostkaka.
Receptet hon hade bakat efter kom från Lotta Lundgrens ”Världens bästa käk” och där heter den: Mandelclafoutis med ricotta och plommon.
Till 8 personer
Tid 45 min
50 g smör
150 g mandelmassa
2 dl ricotta
2 dl naturell yoghurt
4 ägg
en nypa salt
5 plommon
2 msk socker
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret. Riv mandelmassan grovt. Vispa ihop ricotta, yoghurt, ägg, salt och mandelmassa. Tillsätt smöret och rör slätt.
Fodra en stor eller två små pajformar med bakplåtspapper och häll i hälften av smeten. Grädda i cirka 10 minuter och ta ut. Halvera plommonen (kärnan kan få sitta kvar, det är inte så noga) och tryck ner dem med snittytan uppåt i den halvgräddade kakan. Häll på resten av smeten men låt den inte täcka plommonen helt. Strö över sockret.
Slå om till grillvärme och grädda kakan cirka 20 minuter eller tills den fått vacker färg på ytan. Servera med lättvispad grädde.
Jag är matredaktör på Aftonbladet Söndag. Mitt intresse för mat och vin väcktes på allvar när jag gjorde lumpen på långresefartyget HMS Carlskrona, där min generations bästa kockar och konditorer fanns samlade på några få kvadratmeter.
Min förkärlek för spanska tapas och latinamerikanska grillfester blommade ut i början av 1990-talet, och har sedan dess alltid funnits med i bakgrunden, men som min pappa sa, "det finns få middagar som slår spagetti och falukorv".
Skulle jag ha något motto i mitt matliv skulle det nog vara att "alla maträtter mår bra av lite knaperstekt bacon". Eller "varför dricka franska viner när det finns Malbec-druvor i Argentina och Tempranillo i Rioja?"