Vad tråkiga vi är
avUndersökning inför Grapefruktens Dag den 25 februari:
Svenskar testar sällan nytt i köket
Invanda mönster styr vår matlagning
4–6 standardrätter vanligast
Trots den växande mattrenden är svenskarna inte speciellt benägna att testa nya rätter. Mer än var tredje låter det gå över en månad innan de varierar sig i köket. Vanligast är att varva mellan 4 och 6 recept. Det visar en ny undersökning från Florida Department of Citrus, som vill inspirera till nytänkande i köket inför Grapefruktens Dag den 25 februari.
Utbudet av tv-program, tidningar och bloggar om mat har kanske aldrig varit större. Men trots mängder av inspiration håller sig majoriteten av svenskarna till färre än tio standardrätter i vardagen. Vanligast är att varva mellan 4 och 6 rätter, visar undersökningen där drygt tusen svenskar mellan 18 och 80 år har medverkat. Över en tredjedel (33,6%) låter det gå över en månad innan de frångår sin standardmeny och lagar något de inte brukar. En fjärdedel (25,6%) svarar att det händer ungefär en gång i månaden.
Vanorna i köket skiljer sig dock åt mellan könen, olika åldersgrupper och olika delar av landet. Generellt sett testar männen nya recept oftare än kvinnorna. 30-39-åringarna är de som är mest benägna att experimentera i köket, medan 56-80-åringarna är minst villiga att göra det. Geografiskt sett är det stockholmarna som varierar sin matlagning i störst utsträckning medan personer i Smålandsregionen gör det minst.
Undersökningen visar dessutom att självförtroendet sviktar en aning hos Sveriges många hemmakockar. På frågan ”Anser du dig vara modig i din matlagning?” svarar färre än hälften (49,5%) ja. Männen har bättre självförtroende än kvinnorna, 51,6% jämfört med 47,6%.