Ett långväga långkok
avÄrtsoppan nedan fick mig genast att tänka på ett annat långkok, från en annan del av världen. Men samtidigt lika gott (och det är menat som en komplimang). Ala Abasis kurdiska dolma, de var så goda att också ni som inte köpte förra veckans Söndag borde testa. Så här är receptet, och låt er inte avskräckas varken av den lååååånga ingredienslistan eller den lika lååååååånga texten under ”Gör så här”. Alas dolma är värd varenda sekund vid spisen!
Dolma på Ala’s vis (och det är alltså rätten på tallriken mellan Ala och Fotobjörnen som är dolma)
6-8 stora portioner
4 gula lökar
150-200 gram färska vinblad i burk
1 aubergine (lång och smal)
3-4 turkiska dolmapaprika (runda)
4 tomater
Matolja att steka i
Sås till risblandningen:
2 dl olivolja
1 dl tomatpuré
2 gula lökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk gurkmeja
2 krm chiliflakes
1 msk timjan
1 1/2 dl färsk bladpersilja, finhackad
1 1/2 dl färsk koriander, finhackad
1 dl färsk dill, finhackad
3 msk citronsaft
Salt och svartpeppar
Risblandning:
4 dl kornris (grötris)
1 dl berberisbär, ordentligt sköljda i kallt vatten
1 dl gula linser (ser ut som ärtor, fast gula och hårda), blötlagda i 30 minuter
Beredning:
Olivolja
4 morötter, i skivor
Buljong:
8 dl vatten
4 msk kycklingfond
1 msk tomatpuré
2 msk sumak (små syrliga bär)
Gör så här:
1. Börja med att förbereda lök, vinblad, aubergine, paprika och tomat som alla ska fyllas med en risblandning. Lök:Koka upp vatten i en stor kastrull. Skala löken och gör ett snitt genom halva löken, in till mitten, men utan att dela löken i två delar. Koka löken i cirka 10 minuter tills du ser att löken delar sig som en blomma. Häll upp kallt vatten i en bunke och lägg ner löken när de är klara. När löken har kallnat, separera lökskivorna och lägg upp på ett fat. Vinblad: Koka upp vinbladen i samma kastrull som löken i cirka 5 minuter. Ta upp och låt vila i ett durkslag. Aubergine: Dela auberginen i tre delar på tvären. Gröp ur innehållet med hjälp av en kniv och en sked, utan att det går hål i botten eller sidorna på dem. Finhacka det urgröpta auberginköttet och spara till risblandningen. Salta lite inuti de urgröpta aubergindelarna och stek dem i en panna med matolja i cirka 4 minuter på hög värme. Paprika: Ta bort toppen av paprikan och ta ut kärnhuset. Stek paprikan i en panna med lite matolja, 3-4 minuter, tills de har fått stekyta, detta tar cirka 3-4 minuter. Stek även paprikalocken. När paprikan har svalat, blir de lite mjukare. Tomater: Ta bort toppen av tomaten och gröp ur tomatköttet med en sked. Var varsam så du inte sticker håll i tomaten. Finhacka tomatköttet och spara till risblandningen.
2. Nu till risblandningen, och börja med tomatsåsen. Värm upp olivoljan i en stor teflonkastrull. Tillsätt tomatpurén och stek den i cirka 3 minuter. Tillsätt finhackad lök och vitlök och låt allting stekas mjukt i cirka 4 minuter. Tillsätt kryddorna – gurkmeja, chiliflakes och timjan – och låt dem stekas med lökblandningen i cirka 2 minuter. Tillsätt det finhackade aubergine- och tomatköttet, blanda väl och låt allting koka ihop i cirka 7-8 minuter. Tillsätt alla färska örter – bladpersilja, koriander och dill – samt citronsaft och koka ytterligare 2-3 min. Smaka av med salt och svartpeppar.
3. Skölj av riset i varmt vatten. Blanda ris, berberisbär, gula linser med tomatsåsen. Blanda väl och låt alltihop svalna lite.
4. Häll cirka 1 msk olivolja i en stor gryta. Lägg de skivade morötterna jämnt fördelade i botten. Detta gör man för att om rätten bränns vid så bränns bara morötterna, inte de fyllda grönsakerna. Sen fyller på kastrullen i följande ordning: Fyll varje vinblad med cirka 1 msk risblandning och rulla ihop. Lägg rullarna ovanpå morotsskivorna i ett jämnt lager. Fyll lökskivorna med cirka 1 msk av risblandningen och rulla ihop. Lägg de fyllda lökskivorna över vinbladsrullarna. Fyll paprikor, tomater och auberginerna med risblandningen till hälften, lägg på ”locken” på paprikor och tomater, och placera de fyllda grönsakerna över löken. När alla vinblad, lökskivor och grönsaker är fyllda och ligger fint i kastrullen lägger du en platt tallrik över alltihop.
5. Blanda ihop en buljong av vatten, kycklingfond, tomatpuré och sumak. Häll sedan på så mycket av buljongen över de fyllda grönsakerna i grytan att de nästan täcks. Koka upp grytan på hög värme, sänk sedan värmen och låt koka på svag värme i cirka 60 min.Ta bort tallriken och känn på riset och vinbladen om de är mjuka. Då är dolman klar. Servera med pitabröd, yoghurt och sabzi.
Tips: För ett icke-vegetariskt alternativ kan du byta ut de gula linserna och berberisbären mot 200 g stekt nötfärs.