Startsida / Inlägg

Sill med eller utan dill

av Johan Gunnarsson, Aftonbladet

Det här budskapet nådde min mejlkorg nu på självaste måndagsmorgonen:

•••

1500 ton sill på påskborden

En av sillens stora högtider står för dörren. Till påsk äter svenskarna inte mindre än 1500 ton av ”havets silver” och en ansenlig mängd nyttig Omega-3 slukas därmed av bara farten. Dessutom är just sillen en av de fiskarter som vi kan äta med gott samvete.

•••

Okej, då ska vi se. 1 500 000 kg sill ska vi alltså äta i slutet på veckan. Det låter extremt mycket i min värld. I slutet av februari var vi inte mindre än 9 658 301 personer i Sverige. Och hur många av de äter sill? 20 procent är under 15 år och där hittar vi inte många sillätare. Kvar är alltså 7 726 640,8 pers. Av vuxna i min omgivning äter cirkus 7-8 av 10 sill, vilket möjligen är ett snitt i riket. Kvar är då 5 794 980,6 pers (75% av 7 726 640,8).

Slutklämmen på allt det här blir alltså att vi ska äta 258 g sill per invånare i helgen. En stor burk per gubbe eller gumma alltså, avrunnen vikt. Tja, det kanske inte blir så mycket ändå. Jag ger mig.

  • Tjänstgörande redaktörer: Elin Wieslander, Filip Elofsson och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB