Startsida / Inlägg

Världens kanske bästa kött

av Johan Gunnarsson, Aftonbladet
För ett par år sedan var jag på Grand Hôtel, på en presslunch, där stjärnkrögaren Mattias Dahlgren bjöd på sex (eller om det var fem) olika rätter med wagyu-kött (mer känt som kobe-biff kanske. Om jag minns rätt var wagyu namnet på rasen medan kobe är namnet på styckdetaljen, biffen alltså) och alla sex (eller om det nu var fem) platsar på min 10-i-topp-lista över det godaste jag har ätit. Jädrar i min kyrka vilka smaker mina smaklökar fick massera. Bland annat hade Dahlgren skapat en tartar med senap och en lättstekt bit ryggbiff, himmelskt gott. Härom veckan fick jag en chans att återuppta bekantskapen med Herr Wagyu, på ett pressevent för ett rödtjut (Mulderbosch), men det krockade med något annat och jag tvingades avstå.
Well, för den som är intresserad tänkte jag mig en ytterligare info om wagyu-kött, men i min jakt på fakta fick jag en text som lika gärna kan få ersätta mina egna ord. Och för den som får några kronor (rejält många, ska tilläggas, för köttet är dyrt som få) över av lönen kommer också ett recept (hämtat från rödtjutet Mulderboschs hemsida, där man för övrigt också kan hitta fler recept, kolla på mulderbosch.se och klicka på ”recept”.) Själv ska jag strax gå och äta min hemlagade ärtsoppa till lunch.

WAGYU – OM KOCKEN SJÄLV FÅR VÄLJA

Wagyu. Bara namnet får det att vattnas i munnen på kockar och matälskare som vet vikten av bra kött. Inte minst i tider där dåligt kött från misskötta djur invaderar våra matbutiker. Men vad är egentligen Wagyu, och vad använder man det bäst till? Taverna Brillo’s köksmästare Victor Lagerstedt hjälper oss att räta ut eventuella frågetecken.

När man får möjligheten att jobba med wagyukött är mitt yrke barnsligt roligt och löjligt enkelt.
Wagyunötkreatur kommer från Japan och är indelat i 4 olika raser där den s.k Japanese Black (Kuroge Washu) utgör ca 90% av populationen. Ofta antar köttet namnet från orten det härstammar från, t.ex Kobe eller Mishima. Det sägs att djuren masseras dagligen för avslappning och att öl samt sake ingår i den dagliga dieten för att hjälpa djuren smälta maten. Om det stämmer eller ej låter jag vara osagt.

Kossor

Ursprungligen användes nötkreatur av rasen wagyu endast som dragdjur för plogar och vagnar i Japan. Djuren var särskilt utvalda och avlade för att kunna klara hårda arbetsförhållanden. Därför har rasen under århundraden utvecklat intramuskulära fettceller som utgjorde en snabbt tillgänglig energikälla vid arbete. Enligt månghundraåriga japanska traditioner låter man boskapen växa långsamt och i en stressfri miljö. Här skulle svinen (inte djuren) på Danish Crown kunna lära sig något.

•••

Skärmavbild 2014-04-24 kl. 11.09.33Skärmavbild 2014-04-24 kl. 11.10.52
  • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB