Startsida / Inlägg

En snabbis i veckan – del 1

av Johan Gunnarsson, Aftonbladet

Hepp, här kommer den första av tio middagar som jag (och jag lovar att göra mitt allra bästa för att komma ihåg det hela) ämnar lämna ut på måndagar framöver. Bakgrunden är att jag häromåret fick  ett uppdrag, att göra lite halvlyxig mat som passar en vanlig måndag, tisdag, onsdag eller torsdag. Eller om man har lite bråttom fredag, lördag eller söndag. Resultatet blev en serie om fem+fem middagar som publicerades under vinjetten ”Vardagslyxmiddag”. Och ingen av dem fem rätterna tog längre än 45 minuter att göra från det att spisplattan sattes på. Den första var en rejält god fläskfilé som tog exakt 23 minuter att färdigställa.

Skärmavbild 2014-05-19 kl. 11.53.08

Fläskfilé black currant
4-6 personer

600 g fläskytterfilé, gärna gourmetmarinerad
25 gram smör
2 tsk vetemjöl
2 dl grädde
1 tsk soja
1/2 tsk balsamvinäger
1 msk svartvinbärsgelé
1 krm timjan
5-6 krossade enbär
1 tärning köttbuljong
1/2 dl svarta vinbär, färska eller frysta

Gör så här:
1. Börja med att mäta upp ingredienserna, det går nämligen fort när rätten börjar lagas.
2. Skiva köttet och stek bitarna runt om i smör, gärna i en djup gjutjärnspanna. Pudra över mjölet, blanda runt och häll över grädden.
3. Tillsätt soja, balsamvinäger, gelé, timjan och enbär och lägg i buljongtärningen. Låt allt puttra 4-5 minuter. Ta sedan pannan av värmen. Servera med färsk pasta. Lägg pastan på tallriken, lägg på kött och sås och garnera med svarta vinbär.

  • Tjänstgörande redaktör: Elin Wieslander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB