Tärningen är kastad
avYes! Nu är Bocuse d’Or Europe igång. De första tio länderna satte slevarna i grytan tidigt i morse. Själva tävlingsområdet – med tio små kök bredvid varandra och en jättelik läktare mitt emot – kryllar av journalister, kändiskockar, sponsorer och nyfikna åskådare.
En tv-team, under ledning av stjärnkocken (har det inte gått lite inflation i det ordet förresten??) Paul Svensson, driver omkring och ställer frågor till de olika ländernas team, för en intern tv-sändning. Intern för Stockholmsmässan alltså. Själv skulle jag tycka det vore otroligt otrevligt att laga mat och fokusera på käket när det är så kopiöst rörigt runt omkring. Men så har jag inte heller kvalat in (även om Hannis intygar att jag är världens bäste kock).
Sveriges stolthet, Tommy Myllymäki, tävlar inte förrän i morgon. Och i brist på honom håller jag självklart på unge spanjoren Alberto Moreno.
På min allra bästa spanska ropade jag ”mucha suerte, colchonero”, när jag gick förbi. ”Mucha suerte” betyder lycka till, och ”colchonero” är namnet på Atlético de Madrids anhängare. Alberto kommer visserligen från Extremadura, men bor i Madrid. Och gör man det håller man sannolikt på något av de båda lag som om några veckor ska göra upp i finalen av Champions League. Och jag utgår från att Alberto är ”colchonero” eftersom ingen vettig jävel håller på det andra laget. I vilket fall, Alberto rörde inte en min. Han hade fullt fokus på att skära upp fiskfilé. Helt rätt, för även om tidtagaruret har en bit kvar att snurra…
… vore det ju samtidigt rätt dumt att stå och slöa och snacka fotboll. Särskilt när man som Alberto och hans konkurrenter har förberett sig i typ ett år för att få vara här.
Well, Bocuse d’Or Europe är alltså en kvaltävling till stora VM, Bocuse d’Or, som avgörs i Lyon nästa år. Men Bocuse d’Or Europe är också en del av mässan Gastro Nord som pågår för fullt i fyra dagar. Och den som vill se kändiskockar gör alldeles rätt i att komma hit. På 5 minuter såg jag Halmstad-Anders, Marcus Aujalay, Jonas Lundgren, Mattias Dahlgren…
… och säkert någon till som jag glömt bort just nu. Allt detta pågår i B-hallen. I A-hallen är det fullpackat med matproducenter, vinmånglare, säljare, inköpare och så mycket annat folk att jag blir matt utan att ens gå in där. Det gör jag först i morgon.