Startsida / Inlägg

Tjuvrökta Hjerta – förbannat gott

av Johan Gunnarsson, Aftonbladet

Jag gläntade på dörren…

Skärmavbild 2014-05-27 kl. 15.10.50

… och hittade det här…

Skärmavbild 2014-05-27 kl. 15.11.06

… som tillsammans med en massa andra grejer bildade det här:

Skärmavbild 2014-05-27 kl. 15.11.26

Superkocken (eftersom jag har tröttnat på ”stjärnkock” får det bli superkock) Malin Söderström håller som bekant till ute på Skeppsholmen i Stockholm. På restaurang Hjerta närmare bestämt. I dag hölls där pressträff med anledning av en sorts nylansering av krogen, eller rättare sagt krogens nya inriktning eller vad man nu kan kalla det. Kort sagt, Malin&Co har börjat röka.

Två praktfulla rökar, en modern och automatisk, en traditionell och manuell, stod i centrum. Den ena var laddad med lax, den andra med fläsksida. Därtill hade någon rackare rökt revben av nöt, snott ihop en skagen på rökt majonnäs (dock var inte räkorna rökta, och tur var väl det för alla vet att rökning…, ja ni fattar, det kan bli för mycket av det goda) och format råbiffar i små skedar. Det finns mycket att säga om det hela, men det viktigaste först:

DET VAR SÅ JÄDRA GOTT!!!

Vi tar det en gång till:

DET VAR SÅ JÄDRA GOTT!!!

I min värld ligger mat och ilska nära varandra. När mina smaklökar masserar något riktigt smaskigt händer följande: ”oj, vad gott”, ”det här var ju helt fantastiskt gott”, ”nä, det var ju så gott att jag smäller av”, ”Fy fan va gott!!” och så – vips är jag förbannad. ”Förbannat gott”.

För er som inte var där idag, åk dit! Det är inget tips, det är ett måste. Beställ vad som helst från vilken av rökarna som helst, ni kommer inte att bli besvikna. Kom ihåg: Hjerta, Skeppsholmen, rökeri.

Well, nu tappade jag en massa efternamn, men rökaren Herman…

Skärmavbild 2014-05-27 kl. 15.11.48

… har rökandet i blodet efter sin far ute i skärgården. Herman i sin tur hjälper Malin…

Skärmavbild 2014-05-27 kl. 15.12.06

… som är den som håller i spakarna. En tredje filur i sammanhanget är kocken Per som berättade att fläsksidorna (se bilden ovan) först legat i ugnen över natt och därefter i röken ytterligare 6-8 timmar.

Well igen, jag fick en massa tips av Herman på hur man kan/ska/bör röka sina grejer och av det han sa fattade jag direkt att det går att översätta till min kära klotgrill därhemma. Nyckelorden är ”låg temperatur”, ”enris”, ”al-ved”, ”torra kryddor som slutkläm” och ”experimentera”. Just det sista kommer jag att börja göra så fort jag kommer hem, och jag lovar återkomma med resultaten så fort jag har något att berätta. Men så länge, ta en tur ut till Hjerta på Skeppsholmen som har ett rökeri.

Det är ju så underbart gott.

  • Tjänstgörande redaktör: Elin Wieslander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB