En snabbis i veckan – del 4
avNämen, för fjärde veckan i rad lyckades jag komma ihåg att lägga ut ett recept på vardagslyxmiddag. Den här skapelsen tog exakt 45 minuter att tillverka från det att jag kom hem från kneget. För övrigt är det inte min matlagarkompis Fotobjörnen som har plåtat den här serien recept (ja, det är ju en serie om fem recept, plus ytterligare fem, nästa recept kommer nästa måndag) utan Emma Mattsson.
Saffransdoftande skaldjurssoppa
4 personer
500 gram skaldjur, kräftor eller räkor, med skal
3 klyftor vitlök
2 medelstora morötter
3 msk raps- eller majsolja
0,5 gram saffran
1,2 liter vatten
25 g smör
3 msk vetemjöl
2 krm paprikapulver
1/2 tsk basilika
2 msk konjak
1-2 tsk salt
1 1/2-2 dl grädde
Svartpeppar
Gör så här:
1. Skala skaldjuren och lägg köttet åt sidan. Skär morötterna i bitar.
2. Fräs skaldjursskalen i raps- eller majsolja i en kastrull, tillsammans med pressad vitlök och morotsbitarna. Tillsätt saffran och häll på vattnet. Låt koka ihop i 10-15 minuter, utan lock. Sila sedan soppan genom ett finmaskigt durkslag.
3. Smält smöret i en kastrull och rör i mjölet till en jämn och fin redning. Häll sedan på soppan och blanda runt ordentligt. Koka upp och låt puttra 5 minuter.
4. Krydda soppan med paprikapulver, basilika, konjak och salt och låt puttra ytterligare 15-20 minuter.
5. Ta kastrullen av värmen och tillsätt grädde. Blanda runt och smaka av med svartpeppar och eventuellt ytterligare lite salt.
6. Häll upp soppan i djupa tallrikar och toppa med räk- eller kräftköttet och brödkrutonger.