Startsida / Inlägg

Låt slaktaren komma hem

av Johan Gunnarsson, Aftonbladet

Min farfar var skogsbonde, men hade också djur på en gård utanför Växjö (i Öja, strax utanför Gemla som i sin tur ligger inklämt mellan en miljard granar) större delen av 1900-talet. Det var lite kor och höns under min livstid, men han berättade att han tidigare hade haft grisar också. Och då (och här kommer min poäng) brukade det komma en slaktare – byns egna och enda killmaster – och ta hand om den gris som hade otur nog att stå på tur. Och, fortfarande enligt farfar, precis allt togs till vara, från blod och grisfötter till karré och knorr. Av detta gjordes sylta, korv, skinka…, ja, ni fattar. Jag behöver inte bli nationalromantisk.

Jag tyckte redan då att det lät som en fantastisk idé (om man nu ska ta livet av djur över huvud taget alltså) att djuren fick leva livet på gården, och också sluta livet på gården. Denna idé verkade dock ha dött, och ersatts av storslakterier där djuren blir portionsförpackade i stora industrier, efter att ha transporterats över land och rike på ofta sjukt vidriga lastbilsflak. Tills nu alltså, för se här (och ja, jag vet skillnaden mellan nötdjur och grisar):

PRESSMEDDELANDE
2014-06-03

Mobila slakterier ger svenskt kvalitetskött en framtid  

”God djuromsorg, stressfri slakt i mobila slakterier och minskad klimatpåverkan, detta skapar ett etiskt kvalitetskött och det är framtidens kött”. Det konstaterade Hälsingestintans grundare Britt-Marie Stegs när hon i dag, tillsammans med landsbygdsminister Eskil Erlandsson och professor Bo Algers, presenterade Sveriges första mobila slakteri för nötdjur.  

Mobila slakterier innebär att djuren inte behöver vare sig lastas eller transporteras till slakt. I stället kommer slakteriet till gården och djuren slaktas stressfritt i sin hemmiljö. Hälsingestintans satsning på etiskt kött och mobilt slakteri för fullvuxna nötkreatur är den första i hela Europa.

– I dag presenterar vi vårt koncept för framtidens kött, det etiska köttet. Vi arbetar intensivt med att utveckla den framtida optimala kedjan för svenskt kvalitetskött, vi har två mål – konsumenten ska få tillgång till smakrikt, hängmörat kött av hög kvalitet och djurhållningen ska vara världsledande. Med vårt mobila slakteri tar vi nu steget mot framtidens djurhållning och en hållbar matproduktion, säger Britt-Marie Stegs.

Sveriges landsbygdsminister ser fram emot att satsningen kommer igång.
– Det här är ett mycket välkommet initiativ. Utvecklingen av gårdsnära små slakterier har fullkomligt exploderat de senaste åren vilket visar att människor verkligen vill ha kött från djur som levt ett bra liv och som sluppit långa transporter, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Den här utvecklingen kan nu få en ännu större skjuts i och med att det nu finns ett slakteri som kan komma direkt till gården. Svenska bönder och uppfödare är oerhört skickliga och jag välkomnar alla nya idéer som förbättrar lönsamheten och kvaliteten i det svenska köttet och som ger oss ännu bättre djurskydd.

Metoden får stöd av vetenskapen. Bo Algers, veterinär och forskare, har en lång bakgrund inom djuromsorgsområdet och för honom är detta en dröm som blir sann.
– Slakt direkt på gården ger den bästa djurvälfärden genom att de stressfyllda momenten vid slakttransporter och vistelse på slakteriet försvinner. För djuren är detta det absolut bästa, säger Bo Algers som är veterinär och forskare.

Att köpa kött i Sverige är ofta ett lotteri, kvalitetssorteringen är nästan obefintlig och märkningen otydlig. Det är viktigt att öka valfriheten och sortera köttet i olika kvaliteter.
– Konsumenterna är beredda att betala mer för kvalitetskött när man vet att köttet är mört och gott, att ursprunget är känt och djuromsorgen god, säger Britt-Marie Stegs. Nu ska vi ta fighten för svenska köttbönder och konsumenterna! Vårt etiska kött är framtidens kött.

  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB