Görans kött rockar fett
avHär serveras Göran Perssons kossa
Saken är biff, Göran Persson!
Han har gått från statsminister till köttbonde.
En stockholmskrog satte upp biffar från Göran Perssons gård på menyn – och sålde slut på nolltid.
– Det var mycket hög kvalité på hans kött, säger krögaren och kocken Göran Svartengren.
Anledningen till köpet av av 60 kilo biff och entrecôte från gården Torp i Södermanland var att köttet såg väldigt bra ut. Att det sedan var från kossor som avlats på föredetta statsministern Göran Perssons gård blev en bonus.
– Det är ju inte det han är mest känd för. Men det har gått bra att sälja kött med kändisinformation, säger krögaren Göran Svartengren.
Han berättar att Perssons biffar grillades till stekraden medium rare. De sålde slut på nolltid.
– Vi försöker hålla hög standard överlag på vårt kött men det var mycket hög kvalité på hans kött. Vi skriver nästan alltid ut namnet på gården där köttet kommer från på menyn. Jag tror att servisen har berättat att det var Göran Perssons ställe så det är klart att det kan ha gått extra fort att sälja slut.
Kan du beskriva köttet?
– Det var fint marmorerat, hade mycket insprängt gult fett som jag gillar. Dels så får man saftigt kött och det här gula fettet har en djupare smak som jag gillar, säger Göran Svartengren.
Hur serverades det?
– Vi har fyra olika garnityrer som man väljer mellan. Jag hade valt att äta den med tillbehöret ”fem sorters lök” med bland annat oxbringefyllda lökar, lökringar, lökdipp och löksky.
Kommer ni att köpa in mer Göran Persson-kött?
– Absolut, med tanke på hur bra det var så vill jag gärna köpa in mer. Jag vet inte när det blir för jag har ingen koll på hur ofta de slaktar där på hans gård.