Startsida / Inlägg

Nu är han igång!!

av Johan Gunnarsson, Aftonbladet

För knappt en timme sedan (kl 09.10 för att vare exakt) satte Tommy Myllymäki slevarna i grytan i Lyon. Det är förstås Bocuse d’Or det handlar om, kock-VM, och eftersom han vann EM i fjol är han en av favoriterna (kanske den största av alla) till att som andra svensk (efter Mathias Dahlgren) att ta hem hela rasket. Men det blir svårt.

För ett par veckor sedan fick jag och några till chansen att provsmaka menyn han nu tävlar med. Och så här såg det ut på tallrikarna:

Skärmavbild 2015-01-28 kl. 10.02.07

Helt rätt, det är inte falukorv. Och nej, det är inte något man snor ihop mellan handbollsträningen och Aktuellt. Men det är en bäcköring i Tommy Myllymäkis tappning. Och extremt gott var det också.

Skärmavbild 2015-01-28 kl. 10.02.45

Och det här är rätten med den andra huvudingrediensen: pärlhöna. I stort sett exakt lika superdupergott som bäcköringsrätten. Tävlingsreglerna säger att ”rätten (pärlhönan alltså) ska göras varm, innehålla tre garnityrer och serveras till 14 personer. Små icke ätbara dekorationer är tillåtna för att förstärka och berätta om det tävlande landets (Sverige i det här fallet) kulturella arv av produkter/råvaror, matlagningstekniker, presentation samt val av kryddor och örter.”

Eftersom alla tävlar med samma huvudingredienser är det förstås tillbehören, tillvägagångssättet och uppläggningen som avgör och det handlar om så många detaljer att det är obeskrivligt. Det är rökta inslag hit och syrliga svampar dit. Och fullt fokus är självklart nödvändigt.

Skärmavbild 2015-01-28 kl. 10.03.08Myllymäki in action, under överseende av…

Skärmavbild 2015-01-28 kl. 10.03.30

… hårdrockskrögaren Jonas Dahlbom, som håller koll på att tidsschemat håller. Under pressträffen flöt allt på exakt som det skulle, och allt serverades på exakt rätt tid. Jag skulle vilja påstå att han (Myllymäki alltså) är så bra förberedd han kan vara så nu är det bara att hålla tummarna.

  • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka och Emelie Perdomo
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB