Prisade vare de
avGastronomiska Akademiens belöningar 2015 delades ut vid en prisceremoni i Riddarhuset den 18 januari.
Guldmedalj: Sayan Isaksson, ”för utomordentliga insatser för svensk matkultur”. Driver restaurangerna Esperanto, Råkultur och Shibumi i Stockholm med stor framgång. Nyskapande och tradition, helhet och dekonstruktion, asiatiskt och europeiskt förenas i Sayan Isakssons gastronomiska passion.
Silvermedalj: Ella Nilsson, ”för utomordentliga insatser för svensk matkultur”. Matambassadör, västerbottnisk matprofil, Sveriges första TV-kock, initiativtagare och idéspruta med vidsträckta nätverk och ymniga smörgåsbord av småskalig livsmedelsproduktion.
Guldpenna: Mikael Mölstad, ”för utomordentligt författarskap på det gastronomiska området”. Journalist och skribent som grundat både White Guide och En Värld av Vin, dessutom flitig krönikör i Svenska Dagbladet.
Diplom: Tryggve Bergman, projektledare, Kalix. För mångårigt, outtröttligt och grundläggande arbete med Kalix löjrom som gett detta norrländska guld ett särartsskydd enligt EU:s principer.
Diplom: Jenny Lundgren, ägare av Hagby gård. För berömlig entusiasm och uthållighet i lågskaligt uppfödande av kyckling, gås, anka och ungtupp som levereras till topprestauranger och butiker i Sverige.
Diplom: Thomas Berglund, ägare av Almnäs bruk. För att ha återskapat historiska svenska ostar med smakegenskaper i världsklass – som Wrångebäcksost från 1860, opastöriserad och gjord på kravmjölk.