Startsida / Inlägg

Prisade vare de

av Johan Gunnarsson, Aftonbladet

Gastronomiska Akademiens belöningar 2015 delades ut vid en prisceremoni i Riddarhuset den 18 januari.

Guldmedalj: Sayan Isaksson, ”för utomordentliga insatser för svensk matkultur”. Driver restaurangerna Esperanto, Råkultur och Shibumi i Stockholm med stor framgång. Nyskapande och tradition, helhet och dekonstruktion, asiatiskt och europeiskt förenas i Sayan Isakssons gastronomiska passion.

Silvermedalj: Ella Nilsson, ”för utomordentliga insatser för svensk matkultur”. Matambassadör, västerbottnisk matprofil, Sveriges första TV-kock, initiativtagare och idéspruta med vidsträckta nätverk och ymniga smörgåsbord av småskalig livsmedelsproduktion.

Guldpenna: Mikael Mölstad, ”för utomordentligt författarskap på det gastronomiska området”. Journalist och skribent som grundat både White Guide och En Värld av Vin, dessutom flitig krönikör i Svenska Dagbladet.

Diplom: Tryggve Bergman, projektledare, Kalix. För mångårigt, outtröttligt och grundläggande arbete med Kalix löjrom som gett detta norrländska guld ett särartsskydd enligt EU:s principer.

Diplom: Jenny Lundgren, ägare av Hagby gård. För berömlig entusiasm och uthållighet i lågskaligt uppfödande av kyckling, gås, anka och ungtupp som levereras till topprestauranger och butiker i Sverige.

Diplom: Thomas Berglund, ägare av Almnäs brukFör att ha återskapat historiska svenska ostar med smakegenskaper i världsklass – som Wrångebäcksost från 1860, opastöriserad och gjord på kravmjölk.

  • Tjänstgörande redaktör: Love Isakson Svensén, Alex Rodriguez, Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB