Startsida / Inlägg

Today is våffelday

av Johan Gunnarsson, Aftonbladet

Skärmavbild 2015-03-25 kl. 14.14.09

Och här kommer en massa info om det hela, signerat ett pressmeddelande från Carlsberg och Billy White som en en utomordentligt trevlig filur (som dessutom lagar rejält god mat).

Skärmavbild 2015-03-25 kl. 14.11.22

Fylligare frasvåfflor med öl i smeten

 Idag firas Våffeldagen i Sverige. Ett välbeprövat våffelknep är att tillsätta kolsyrat vatten i smeten för extra frasighet, men genom att byta ut vattnet mot öl får våfflan även en fylligare smak. Öl i våffelsmeten är en belgisk tradition som på senare tid även omskrivits av amerikanska matbloggare. Nu tipsar Billy White, kökschef på Nya Carnegiebryggeriet, om sitt bästa våffelrecept med öl.

I Sverige har vi ätit våfflor sedan 1800-talet och på våffeldagen den 25 mars gräddas extra många av de frasiga favoriterna. De traditionella svenska våfflorna serveras ofta med sylt och grädde men är även goda som förrätt med mer matiga tillbehör.
Att blanda öl i våffelsmeten är ett knep som kommer från våffel- och ölnationen Belgien, men har på senare år även uppmärksammats av amerikanska matbloggare.

– Fler och fler får upp ögonen för öl som ingrediens i matlagningen, men det är inte många som känner till tricket att tillsätta öl i våffelsmeten. Ölet ger våfflan en ton av malt och extra frasighet, samtidigt som det går att ana en hint av beska, vilket tillsammans balanserar smaken i de ofta feta tillbehören. Det blir helt enkelt en större smakupplevelse, säger Billy White, kökschef på Nya Carnegiebryggeriet.

Billys bästa våfflor
En välbalanserad ljus lager passar bäst i våffelsmeten. Ölet ger våfflan en fylligare smak och en underliggande ton av malt, utan att beskan tar över för mycket.

För ca 10 st våfflor behövs:

  • 4 dl vetemjöl
  • 2 ½ dl ljus välbalanserad lager, till exempel Nya Carnegiebryggeriets Kellerbier eller en Eriksberg
  • 1 dl gräddfil
  • 3 dl vispgrädde
  • 4 msk smör
  • Salt
  • Gör så här
    Vispa grädden. Vispa mjöl och öl till en slät smet, vänd försiktigt i vispad grädde och gräddfil. Bryn smöret lätt och tillsätt i smeten, salta lätt. Hetta upp våffeljärnet och pensla med lite smör innan första laggen. Grädda våfflorna gyllenbruna.

    För förrättsvåfflor, servera gärna med en klick crème fraiche, finhackad rödlök, sikrom, dill och lite brynt smör. Eller servera med karamelliserade äpplen – som försiktigt stekts i lika delar smör och muscovadosocker – och lite äkta vaniljglass för en perfekt avslutning på en god middag.
    Njut!

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Jenny Åsell och Mattias Kling
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB