Håll i, håll ut

Jo, det är alldeles bestämt ett skarpare läge nu. I dag hölls ännu en presskonferens om att stockholmarna måste skärpa sig – inte sitta för tätt på uteserveringarna, i så fall kommer de att bommas igen.

Men den förändrade stämningen handlar inte bara om rosévin i sällskap. Jag har en känsla av att en allmän insikt om hur utdraget det här kan bli börjar infinna sig.

Vi har pratat om ”coronavåren” men i går i ett sms kom jag på mig själv med att skriva ”coronaåret”. Det vi går igenom i Stockholm nu, ska fler (alla) delar av Sverige också gå igenom – i alla fall jag uppfattar signalerna som att det är oundvikligt men att vi ska göra allt vi kan för att vården i alla delar av landet ska mäkta med. Och innan hela landet gått igenom detta är vi – väl? – på andra sidan sommaren.

Vad kommer det här att GÖRA med oss? Med samhället? Med världen?

Nu gäller det att samla guldkorn. Jag fick rapport om att en av mina brorsdöttrar kunde ta en utomhusfika med min mamma i dag, det gjorde mig glad.

Och Mattias Alkbergs nya skiva släpptes i dag! Han har av olika skäl en särskild plats i mitt hjärta och den blir inte mindre av att nya alstret heter ”Bodensia”, vilket är namnet på motsvarande stadshotellet i Boden, min hemstad. Eller ”Boddan” [b’åddan], som vi säger.

I Stockholm har finvädret försvunnit. Vanligtvis en tråkig nyhet i slutet av april men nu kan det ha en avsvalnande effekt på umgänget på uteserveringar och parker, det vill säga mindre smittspridning.

Hoppas att ni får en fin helg men lagom avstånd till varandra.