Att testa eller inte testa, det är frågan

Antikroppstest, ska man kanske boka ett sånt? Det var ju en dryg vecka där i maj när jag tyckte mig ha symtom.

Fram till nu har testningen känts som något otroligt exklusivt. Jag har hört om så många som trots att de sökt vård inte testats, vårdpersonal som inte testats, test som är dåliga och kanske missvisande… Det har helt enkelt inte känts aktuellt att försöka få ett (och då menar jag både test för pågående infektion och för antikroppar). Var skulle man ens vända sig?

Men här i Stockholm börjar man nu träffa på – inte nödvändigtvis irl – människor som har testats och fått positivt svar, de har/haft haft covid-19. De jag känner som fått antikroppstest har fått det via sin arbetsgivare och de jag känner som testades under pågående sjukdom fick tjata, tjata, tjata.

Jag hör för all del också många som har varit sjuka men som testat negativt. Tungt, om man varit rejält sjuk och hållit sig isolerad, ibland i flera veckor. Men bra att veta.

Efter all förvirring som varit runt testningen kan jag inte vara den enda som inte riktigt vet vad som förväntas av en. Är det bra om jag testar mig? Eller belastar jag bara vården?

Vilken soppa den här delen av den svenska coronastrategin blev.