Startsida / Inlägg

Ligaguide, del 3

av Nils-Petter Dufva

OHK Dynamo Moskva

Gagarin Cup-finalisterna HK MVD + klassiska Dynamo Moskva = sant.

Jajamän. Dynamo Moskvas storsponsor Arch Energy drog sig ur efter fiaskot mot Spartak Moskva, och över en natt försvann Aleksandr Ovetjkins moderklubb.

Lösningen blev att flytta över hela HK MVD:s ledning, succétränaren Olegs Znaroks och 75 procent av truppen, och kalla det sammanslagning. Mellan raderna betyder det att MVD bytt namn till Dynamo för att en av Rysslands mest klassiska hockeyklubbar ska kunna leva vidare.

Jag säger inget om det. Hockeyklubben Ryska Ministeriet för Inrikesfrågor var, från födseln till graven, aldrig ett särskilt attraktivt klubbnamn.

Profilen:
Michael Garnett gick från att vara en hyfsad KHL-målvakt till ligans kanske allra bästa på en försäsong. Formtoppen höll i sig hela säsongen och var en match från att sluta i en Gagarin Cup-titel. Det blir förstås hyperintressant att se om han, liksom hela MVD (förlåt, OHK Dynamo) klarar av att hålla den standarden på en ännu mer permanent basis.

Svenskt:

Leo Komarov, ende spelaren kvar från Dynamo, var ju roomie med Linus Omark och Johan Harju. Närmare än så kommer vi inte.

Tips:
3

***

Vitiaz Tjechov

Trots att Vitiaz slutat toksist alla säsonger i KHL är de nödvändigtvis inte sådär sjukt mycket sämre än den genomsnittliga bottenklubben i ligan. I perioder har de, när det fysiska spelet inte gått över gränsen till ovårdat, tagit mycket poäng.

Vitiaz har potential, men de har haft all möjlig skit för sig också. Darcy Verots kamp att bli förste spelare någonsin i rysk hockey över 1000 utvisningsminuter, skandalmatchen mot Avangard Omsk som avbröts efter fyra minuter på grund av spelarbrist och kopplingarna till maffian.

De kan spela hockey om de vill, men frågan är hur det blir nu när Verot, Brandon Sugden och Josh Gratton inte får automatiskt matchstraff efter varje slagsmål.

Förresten, pengar är ett problem här. Vitiaz har så tight budget att de inte kunnat åka på någon försäsongsturnering.

Profilen:
Okej, Chris Simon slåss då och då han också. Annars vore han inte Chris Simon. Men 25 poäng på 30 matcher och uttagningen till All Star-matchen i Minsk förra säsongen avslöjar att han faktiskt är i Ryssland för att spela. Och framför allt att han kan göra det.

Svenskt:
Aleksej Fasjutdinov står uppskriven som try out-spelare. Ingen har sett till honom däremot.

Tips:
10

***

Atlant Mytisjtji

Bortser vi från att de tydligen alltid måste sparka någon under försäsongen – Bremberg i fjol, Kazionov, Lasak och Hamilton i år – är Atlant erkänt duktiga på att bygga trupper.

Visserligen har de en rätt naiv syn på det här med hockey. Offensiven prioriteras, försvaret skiter man i. Hösten 2008 betydde det propagandahockey a lá CCCP med 20 vinster på 21 matcher, aldrig har det betytt ett långt slutspel.

Plånboken har dock tunnats ut, och det betyder att Atlant fått inrikta sig på andrahandskvoteringen. Ivan Neprjajev, OS-meriterad center som fastnat i Dynamo Moskvas fjärdekedja, Zbynek Irgl, som fick lämna plats i Lokomotiv för Pavol Demitra och 19-årige Igor Li, som ansågs vara en av Rysslands största talanger som pojklandsspelare, men nästintill gått bakåt de senaste åren. Till exempel.

Undantaget är ständigt underskattade Sergej Moziakin, poängligavinnare de tre senaste åren, som man på något vänster lyckas hålla kvar år efter år.

Profilen:
Sergej Mozi…äh, Chris Bourque. Han har inte slagit igenom i NHL och inte gjort en KHL-match ännu. Men alltså, hur högt upp når egentligen coolhetsmätaren om Ray Bourques grabb blir stor i Ryssland? Antingen är jag bara löjlig, eller är det rätt så jävla högt.

Svenskt:

Tips:
5