Startsida / Inlägg

Ligaguide, del 4

av Nils-Petter Dufva

Står en ligaguide på schemat samtidigt som premiärklockan rusar framåt är det en ligagudie som står på schemat och bara en ligagudie.

Vi fortsätter och gör klart med den västra konferensen. Vill ni läsa om KHL vs. elitserien, luftslottet KHL och KHL om tio år hänvisar jag till Dragskott.nu tills vidare.

Lokomotiv Jaroslavl

Tvåa i grundserien i Western Conference och tvåa i konferensslutspelet förra säsongen. Tvåa i Gagarin Cup i fjol och tvåa i RSL-slutspelet året före det. Och så anställer de ännu en finsk tränare, Kai Suikkanen, och blir tippade tvåa i väst igen.

Lokomotiv Jaroslavl är KHL:s bästa förlorare och de börjar vara väldigt trötta på det.

I vanlig ordning kommer de till spel med en namnstark trupp. Allkunnige Josef Vasicek finns kvar som central punkt, lagets hjärta och stabilitet, och runt honom kommer veteranerna Pavol Demitra och Aleksandr Koroljuk cirkla. Andrecenter blir överlägsne finske poängkungen Jori Lehterä och baköver abonnerar de tre hårdskjutarna Aleksej Vasiljev, Aleksandr Guskov och Karel Rachunek på platserna i de första backparen tillsammans med Daniel Tjärnqvist. I målet ersätts Georgij Gelasjvili av Spartaks tyske succékeeper Dmitrij Kotschnew.

Det ser riktigt bra, men saken är ju den att det ser riktigt mycket bättre ut för SKA Sankt Petersburg.

Profilen:
Oddsen på att han kommer gå skadad under minst 25 procent av säsongen ger knappt mer än pengarna tillbaka. Men är Pavol Demitra bara hälften så bra som han var under OS blir han KHL:s stora attraktion. I de matcher han spelar.

Svenskt:
Vitalij Visjnevskij flytt till Sankt Petersburg betyder inte bara att han lämnar sin moderklubb, utan att han också lämnar Daniel Tjärnqvists som defensiv general bland alla power play-specialister. Tjärnqvist kommer knappast glänsa mer än förra säsongen, det kommer han inte få utrymme för, men han kommer att bli desto viktigare.

Tips:
2

Torpedo Nizjnij Novgorod…

… och deras KHL-historia:

2008/09: Pavel Brendl, 35 mål. Ensam står stark till åttondelsfinal.

2009/10: Pavel Brendl, Jaroslav Bednar och Joakim Lindström. Superkedjan klarar inte av mer än tre matcher tillsammans. Ridå i mars.

2010/11: Innebörden av bredd når Nizjnij Novgorod.

Innan pengarna avgjorde serietillbehörighet var Torpedo en tvättäkta jojo-klubb, som pendlade mellan första och andraligan. Sen kom KHL, och efter det den, enligt ledningen, katastrofala fjolårssäsongen med missat slutspel.

Torpedo har rivit upp himmel och jord, och insett att det där med att satsa på enstaka stjärnor inte är rätt väg att gå. Det behövs ett lag för att lyckas.

Inga stjärnor, men väl en skara från Nordamerika (Charles Linglet, Danny Groulx, Matt Ellison och Ryan Vesce), ett par aviga inhemska forwards som fått stanna (Jegor Sjastjin och Michail Varnakov), några stabila och rutinerade backar (Sergej Rozin, Sergej Vysjedkevitj och Jevgenij Korolev), en österrikisk målvakt (Bernd Brückler) och lite tjeckiskt trots allt (Leos Cermak).

Melodin går annorlunda, det gör däremot inte kraven; slutspel, annars jävlar.

Profilen:
Om något mötts med skepsis under sommaren är det tränarvalet. I folkmun sägs det att Vladimir Golubovitj är typ 60+ och inte tränat i Ryssland på 14 år. En föredetting med spelidéer och tänkegångar som borde pensionerats för länge sen. Golubovitj är egentligen 56 och tränade Sibir Novosibirsk säsongen 2002-03. Ni förstår ändå poängen, i ett fräsch lag känns han inte så fräsch.

Svenskt:

Tips: 8