Startsida / Inlägg

Ligaguide, del 6

av Nils-Petter Dufva

Mindre än 24 timmar kvar till premiären, och fortfarande ett gäng lag kring och på andra sidan Uralbergen som ännu inte presenterats.

Med andra ord måste vi ta oss vidare på kartan. Pronto.

Metallurg Magnitogorsk

Magnitka, som de kallas i folkmun, påbörjade en makeover på ledarsidan i mitten av förra säsongen. Efter 18 år (!) som klubbchef fick Gennadij Velitjkin lämna sin post. På den tiden hade han skapat en av Europas ledande klubbar, den främsta i Ryssland under 90-talet, tvingat Jevgenij Malkin att skriva ett kontrakt han knappt skulle komma att påbörja och fått ur Sergej Fjodorov ett muntligt löfte om att spela i klubben.

I våras fortsatte förändringens oberäkneliga vindar att blåsa, då framgångsrike huvudtränaren Valerij Belousov sade upp sig.

I hans ställe har den tidigare Luleå-spelaren Kari Heikkilä, dubbel silvermedaljör med Lokomotiv Jaroslavl, klivit in och byggt ett lag på sitt sätt.

Från Lokomotiv har han plockat med sig målvakten med utseendet och charmen, Georgij Gelasjvili. Från elitserien har han hämtat en första landsman i Janne Niskala, från FM-liga en andra i Juhamatti Aaltonen och så har han låtit en tredje, Petri Kontiola, stanna kvar i Magnitogorsk trots en medioker första säsong.

Metallurg Magnitogorsk är fortfarande samma gamla toppklubb som de varit de senaste 20 åren, bara på ett lite mer finländskt sätt.

Profilen:
Han närmar sig 41 år, och gjorde ”bara” 29 poäng förra säsongen. Sergej Fjodorov är ändå Sergej Fjodorov, om än i en defensivare utgåva en tidigare. Han har två önskningar till vintern: vinna Gagarin Cup och bilda kedja med brorsan, Fjodor. Något säger mig att han kan känna sig säker på att få igenom en av dem.

Svensken:
Metallurg är Mika Hannuls femte så kallade storklubb på fem år i Ryssland. Med tanke på vad importer vanligtvis måste prestera för att inte skickas hem är bara det en sanslös bedrift. Förstå mig rätt, Mika har aldrig varit dålig i Ryssland, men även om det funnits klara intentioner har av olika anledningar heller aldrig varit riktigt framträdande under en hel säsong. Vi väntar på fortfarande det.

Tips:
3

***

Avtomobilist Jekaterinburg

Slutspelsplatsen i fjol, i deras första KHL-säsong, var en praktsensation. Men det kostade klubben dess rykte (åskådarattacken i konferenskvartsfinalen mot Salavat Julajev Ufa) och ekonomi (var nära att uteslutas från KHL i somras på grund av obetalda löner).

Startade de med ett tufft utgångsläge i fjol är det ännu värre nu

De finansiella bekymren har satt sina spår i värvningsarbetet, som till slut resulterade i en intetsägande trupp. I och för sig är det inget nytt, men nu förväntar sig folket i den anrika hockeystaden liknande resultat som i våras.

Det är troligen så att invånarna i Jekaterinburg förtjänar framgångar efter många långa år av törst efter ett lag i högsta ligan igen. Det är ju bara det att flaggskeppet Avtomobilist för stunden har fullt upp med att hålla sig ovanför vattenytan.

Profilen:
Miroslav Lazo håller inte nivån för att placeras i stjärnfacket, men nu snackar vi profiler och det är han minsann. Lazo har länge kombinerat fina poängskörder i slovakiska ligan med obskyra utvisningsnoteringar. Han kommer att inta Ryssland med storm, på ett eller annat sätt.

Svenskt:

Tips:
12

***

Traktor Tjeljabinsk

Tjeljabinsk är en stad där hockeypersonligheter av rang föds; Vjatjeslav Bykov, Sergej Makarov, Sergej Gontjar, och högt aktade KHL-spelare som Danis Zaripov, Georgij Gelasjvili, Aleksej Kajgorodov och Dmitrij Kalinin.

Det är nog något med vattnet – för att skriva i klyschor – men samtidigt är det skitsamma för Traktor då de aldrig fått ta del av dessa spelare. I stället får de nöja med sig med wannabes som Jevgenij Galkin och unga spelare som har kopplingar i klubbens styrelserum. Jag nämner inga namn…  jo, det klart jag gör: Daniil Alistratov.

I alla fall, Traktor har lyckats bli av med Andrej Nazarov, när någon väl vänder hem är det ingen som vill ha honom, och hans destruktiva metoder i båset.

Traktorn ska sluta busköra och börja gå fint och bra.

Värvningar för det?

Jovars, Dmitrij Pestunov, Vitalij Jatjmenev (hemvändare faktiskt), Roman Kukumberg och framför allt kanadensiske målvakten Sebastien Caron är alla smart valda tillskott, som lär stabilisera positionen som ett gjutet slutspelslag ytterligare.

Även om Nazarov blev som han blev och var som han var kan ingen klaga på resultaten.

Profilen:
Som sagt, här föds talanger. Den senaste i raden är Jevgenij Kuznetskov. Som 17-åring gick han in i körde utan hämningar i kvartsfinalderbyt mot Magnitogorsk. Som 18-åring ska han slå igenom på allvar – för att sedan sticka till NHL.

Svenskt:
Sibirien-Jocke, med kameran och säsongskortet i högsta hugg.

Tips:
6

***

KHL 2010/11

Eastern Conference
1. Salavat Julajev Ufa
2.
3. Metallurg Magnitogorsk
4. Ak Bars Kazan
5. Neftechimik Nizjnekamsk
6. Traktor Tjeljabinsk
7.
8.
——————————–
9.
10.
11.
12. Avtomobilist Jekaterinburg

Western Conference
1. SKA Sankt Petersburg
2. Lokomotiv Jaroslavl
3. OHK Dynamo Moskva
4. Spartak Moskva
5. Atlant Mytisjtji
6. CSKA Moskva
7. Dynamo Minsk
8. Torpedo Nizjnij Novgorod
———————————
9. Severstal Tjerepovets
10. Vitiaz Tjechov
11. Dinamo Riga