Startsida / Inlägg

Tio händelser att minnas

av Nils-Petter Dufva

Från den 8 september till den 16 april. Tio anmärkningsvärda händelser att ta med sig från KHL-säsongen 2010/2011 när vi vilar upp oss under sommaren.

***

Den svenska väggen
Salavat Julajev höll på att tappa en given finalplats, Aleksandr Radulov hade slagit sönder ett omklädningsrum i vredesmod och folk undrade varför inte Erik Ersbergs bänkades i den sjunde och avgörande semifinalen mot Metallurg Magnitogorsk efter att ha blivit utbytt i två raka matcher.
– I dag kommer han att visa varför han kallas för den svenska väggen, sade assisterande tränaren Igor Zacharkin i rysk tv strax före nedsläpp.
Den svens… vem har någon gång kallat honom för det?
60 minuter senare visste vi i alla fall varför.
Resten är KHL-historia.

Haseks födelsedag
Den 29 januari åkte Spartak Moskva bort till Fjärran öster. På andra sidan av isen stod Amur Chabarovsk och bakom deras rygg 7100 hemmafans. Spartak vann matchen med 7-0. Dominik Hasek behövde inte förta sig i målet, men höll likafullt nollan. Det var han sjätte nolla för säsongen. Det skulle bli sju totalt i KHL:s grundserie, värst av alla målvakter i Europas bästa hockeyliga.
Den 29 januari fyllde Dominik Hasek 46 år.

Fight night in Omsk
Det hände än en gång. Efter sex sekunder hade Vitiaz Tjechovs specialsammansatta förstafemman överfallit samtliga spelare på isen i Avangard Omsk. Resultatet blev ett sjukhusbesök för de tjeckiska stjärnorna Martin Skoula och Roman Cervenka, och långa avstängningar för Vitiaz slagskämpar.
Där och då fick Vitiaz den permanent stämpeln som återfallsförbrytare från resten av hockeyvärlden. Nu var det liksom inget snack längre.
Grejen var bara den att Vitiaz under ledning av den forne NHL-fightern Andrej Nazarov – hur konstigt det än må låta – slutat med de värsta överfallet och börjat inrikta sig på att lira puck.
Men, just mot Avangard råder andra lagar. Långt uppe i styrelserummen finns det pampar som hatar varandra, och det är de som bestämmer.

Kopiorna
Jevgenij Kuznetsov nämndes som en av många potentiella stjärnskott inför JVM-turneringen i Buffalo. Tre stormatcher i slutspelsfasen och ett guld senare var han The Next One med hela Ryssland. Så Kuznetsov åkte hem, bytte enligt egen utsago kalsonger för första gången på en vecka och tokdominerade i KHL också. De dubbla Peter Gradin/Kenta Nilsson/Peter Forsberg-kopiorna mot Dynamo Moskva var bara ett bevis på att den här 18-åringen är lite speciell.

Tjärnqvists hattrick
Ett, tre, tre.
Där har ni Daniel Tjärnqvists målrad från sina tre grundseriesäsonger med Lokomotiv Jaroslavl.
Först small det en gång. Denis Kuljasj tacklade Tjärnqvist i ryggen, som ådrog sig en allvarlig hjärnskakning och tvingades till vila i fyra månader.
Sedan small det igen.
I sin andra match efter comebacken dunkade Tjärnqvist in ett hattrick inom loppet av två perioder.

Svensksågningen
Förra säsongen lyckades Vladimir Krikunov göra Neftechimik Nizjnekamsk till ett topplag, och utåt sett visade han ett extra gott öga till Niklas Persson.
Den här säsongen var Neftechimik nere och harvande i botten, och Krikunov visade att han har ett ordentligt ont öga också.
Daniel Fernholm och Björn Melin var de enda svenskarna i KHL som fick sparken i vintras. Efter uppbrottet var Krikunkov brutalt ärlig med sina tankar:
– Niklas Persson gav oss rådet att värva Björn Melin, sen försvann han själv till NHL. Vi skulle ha skippat idén i det skedet. När vi inte hade Niklas, vad skulle vi då ha Björn till? Och Fernholm, han var helt enkelt en dålig back.

Fjodorovs knä
Atlant Mytisjtji hade kopplat ett målmässigt grepp om den andra finalmatchen mot Salavat Julajev. Då kolliderade en puckförande Fjodor Fjodorov med Vladimir Antipov. Fjodorov fick matchstraff, Salavat vände matchen under det numerära överläget och vann till sedermera matchserien relativt komfortabelt.
Atlants klubbdirektör Andrej Vervko kokade:
– Ett domslut dödade hela idén med ligan.
Två matcher senare satte Fjodorov in en ordentlig knätackling och den gången med intention att göra det också. Han fick en tvåa.
Vervko rasade inte.

20+60=80
Jaromir Jagr, Sergej Fjodorov, Aleksej Jasjin och hela det gänget i all ära. KHL har törstat efter en världsstjärna som inte skaffat sig det epitetet i NHL.
Han har anlänt.
Aleksandr Radulov mördade Sergej Moziakins poängrekord, lekte med hela försvar på egen hand och hade långt innan dess skrivit på ett nytt kontrakt över tre år med Salavat Julajev Ufa.

Kuljasj kanon
Zdeno Chara bombade iväg ett nytt skottrekord med ett monsterslagskott som uppmättes i drygt 170 kilometer i timmen under NHL:s All Star-evenemang.
En vecka senare genomförde KHL sin på de allra flest sätt bleka kopia. Utom när det gällde en sak.
Denis Kuljasj tryckte in pucken i nät i 177 kilometer i timmen.
Vad han undrade efter?
– Hur hårt var det Chara sköt?

Zirkus Zinovjev
Sergej Zinovjev gjorde ett konstartat mål redan för ett år sedan. Då såg det ut så här. Den här gången var betydligt mer skicklighet inbladat.
Det var också revanschens säsong för Zinovjev på andra ställen. Efter att han lämnat Tatarstan och den berömda ZZM-kedjan efter en schism med i princip hela laget har den forne kedjekamraten Aleksej Morozov varit den stora stjärnan när Ak Bars Kazan tagit två raka Gagarin Cup-titlar. Nu är Zinovjev mästare efter att Salavat bland annat slagit ut Ak Bars redan i kvartsfinalspelet.
Apropå det, hans insats i den femte finalen var plus5.

***

Vi hörs när vi hörs.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Fredrik Pettersson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB