Startsida / Inlägg

Paka, S:t Petersburg

av Nils-Petter Dufva

Så var det dags igen. 

SKA S:t Petersburg är på väg ut ur ännu ett Gagarin Cup-slutspel, om de inte hittar ett sätt att vinna fyra raka matcher och mirakelvända serien mot Dynamo Moskva. 

Det har fått ryska sajter att svämma över med åsiktsmaskiner som tycker eller tror att tränaren Milos Riha borde få sparken, vilket indirekt betyder en fiaskostämpel. 

Frågan är då (lika grund som självklar att ta upp): kan det vara ett fiasko att åka ut i en konferensfinal? Att det är missräkning för S:t Petersburg kan vem som helst skriver under på. Men finns det något KHL-lag som bara ska vidare till final, och helst vinna den också, för att säsongen inte ska vara en stor besvikelse?

Som vanligt går det att vända det åt två håll.

Tänk Traktor Tjeljabinsk. De vann den östra konferensen med tio poängs större marginal än S:t Petersburg vann den västra och ligger nu under i konferensfinale mot Avangard Omsk. Åker de ut har de ändå gjort en succésäsong eftersom de gjorde en fantastisk grundserie och gick långt i slutspelet. Grejen är givetvis att ingen förväntat sig – om än kanske trott – att de skulle tillhöra den övre slutspelsplatshalvan ens en gång. 

S:t Petersburg har heller aldrig nått så här långt i slutspelet, men gjort flera fantastiska grundserier tack vare sin lika fantastiska lönebudget och efter det haft förväntningar om att gå hela vägen i Gagarin Cup utan att vara i närheten att infria dem. 

Den här säsongen har de hur som helst tagit ett kliv till och det står fast trots deras ekonomiska muskler och deras stjärnbygge. Pengarna är det mesta i hockeyvärlden och har varit så länge, men när kommer till att vinna saker handlar det likafullt om att ha en stabil grund, ta ett steg i taget, bygga steg för steg och egentligen alla andra klyschor ni kan tänka er. S:t Petersburg har den här säsongen tagit ett steg på vägen. De är nu en klubb som kan vinna slutspelsmatcher och slutspelserier.

Men nu handlar det ändå om tre raka i förluster i en matchserie där de gick in med favoritskapet. I den första matchen tappade de två tvåmålsledningar i den tredje perioden. I de två andra matcherna har de gått i tredje med ett oavgjort resultat, och på något sätt har de inte varit förberedda på 60 minuters spel på samma sätt Dynamo Moskva varit beredda att spela 147 minuter varannan kväll om så hade krävts.

SKA S:t Petersburgs säsong har inte varit något fiasko oavsett hur det går. Däremot är matchserien mot Dynamo Moskva på väg att bli ett stort sådant. 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB